Mitä metallin 3D-tulostus on ja miksi siitä tulee innostua?

Metallin 3D-tulostuksen kysyntä on viime aikoina ollut nousussa Suomessa ja 3D Formtechin uuden teollisuustasoisen metallin 3D-tulostimen avulla tämä teknologia on nyt kaikkien suomalaisten konepajojen saatavilla. Metallin 3D-tulostus avaa täysin uudenlaisia mahdollisuuksia kaikelle teolliselle tuotannolle.

Miksi metallin 3D-tulostus on ajankohtainen aihe?

Tiedotimme helmikuussa aloittavamme kevään aikana metallin 3D-tulostuksen omissa tuotantotiloissamme Jyväskylän Seppälässä. Muutos on valtava meille yrityksenä, sillä muovin tuotannon rinnalle tuleva metallin tuotanto tekee yrityksestämme todellisen täyden palvelun 3D-tulostustalon. Mutta metallin 3D-tulostuksella on myös paljon laajemman tason merkityksiä koko suomalaiselle teollisuudelle.

3D-tulostuksen markkinat ovat jo pitkään käyneet kuumana maailmalla ja esimerkiksi Keski-Euroopassa metallin 3D-tulostamista on hyödynnetty muun muassa lento-, lääke- ja autoteollisuudessa. Suomessa metallin 3D-tulostaminen on kuitenkin ollut näihin päiviin asti melko pienessä roolissa – johtuen lähinnä teollisuustasoisen 3D-metallitulostimen korkeasta hankintahinnasta ja sitä kautta palvelun saatavuudesta. Viimeistään nyt kun tällainen laite on Keski-Suomeenkin saatu, niin myös suomalaisten yritysten kannattaa alkaa harkita metallin 3D-tulostamisen hyödyntämistä.

Metallin 3D-tulostamisen hyödyt

Uudenlaisia metallikomponentteja. 3D-tulostamalla voidaan valmistaa kappaleita, joiden valmistaminen on koneistamalla ollut hyvin vaikeaa, mahdotonta tai erittäin kallista. Erityisesti monimutkaisten ja vaativien kappaleiden valmistamiseen 3D-tulostus sopii erinomaisesti.

Valmistetut kappaleet heti käyttövalmiita. Metalliset 3D-tulosteet ovat täysin käyttövalmiita lopullisia tuotanto-osia – eivät siis pelkkiä prototyyppejä.

Laadukkuus ja kestävyys. 3D-tulostamalla valmistettujen metallikappaleiden laatuun ja kestävyyteen luotetaan muun muassa lento-, lääke- ja autoteollisuudessa. Kaikki käyttämämme materiaalit ovat sertifioituja ja ISO-standardin mukaisesti testattuja.

Kustannustehokkuus. 3D-tulostaessa aiemmin erikseen valmistetut komponentit voidaan integroida ja näin vähentää tarvittavien komponenttien määrää. Näin on tehty menestyksekkäästi muun muassa autoteollisuudessa.

EOS M 290
Käyttämämme EOS M 290 -laite vastaa ominaisuuksiltaan ja tuotantokapasiteetiltaan erinomaisesti teollisuuden tarpeisiin.

Metallin 3D-tulostuksessa huomioitavaa

Metallin 3D-tulostuksessa voidaan käyttää monia eri materiaaleja, kuten alumiinia, ruostumatonta hapon kestävää terästä, työkaluterästä ja titaania. Valmistetut metallikomponentit voidaan puolestaan jälkikäsitellä esimerkiksi kuulapuhalluksella, jolla kappaleisiin saadaan siisti ja tasainen pinta. Lisäksi 3D-tulostettuja metalliosia voidaan koneistaa sekä kiillottaa.

Ennen kuin metallin 3D-tulostamista harkitaan, on kuitenkin aivan erityisen tärkeää panostaa suunnitteluun. Metallin 3D-tulostamisessa on nimittäin tärkeää, että jo suunnitteluvaiheessa osataan ottaa huomioon metallin tuotannon rajoitteet. Kun kappaleiden valmistus on hyvin suunniteltu, 3D-tulostuksessa tarvittavien tukirakenteiden määrä saadaan minimoitua, mikä näkyy suoraan myös kustannusten laskuna.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että metallin 3D-tulostamisen osalta kannattaa heti suunnitteluvaiheessa olla yhteydessä 3D-tulostuksen ammattilaiseen, joka tietää metallikappaleiden valmistamisen rajoitteet ja osaa löytää juuri sen sopivimman, laadukkaimman ja edullisimman ratkaisun.

3D Formtech aloittaa toukokuussa 2018 metallin 3D-tulostuksen upouudella EOS M 290 -3D-tulostimella, joka vastaa ominaisuuksiltaan ja tuotantokapasiteetiltaan (tulostustilavuus 250 x 250 x 325 mm) erityisesti teollisuuden tarpeisiin.

Kiinnostuitko metallin 3D-tulostuksesta? Ota yhteyttä, niin kerromme miten juuri teidän yrityksenne voisi hyötyä 3D-tulostuksen mahdollisuuksista.