Jälkikäsittely

Teollisuustason 3D-tulostus sopii erinomaisesti myös lopputuotteiden valmistukseen ja siinä jälkikäsittelyllä on erityisen tärkeä rooli. Kun yhä useampi tulostettu osa menee lopputuotteena käyttöön, on esimerkiksi sen ulkonäöllä, kestävyydellä ja ominaisuuksilla entistäkin suurempi merkitys. Siksi osien jälkikäsittelyyn on syytä satsata.

Mitä suunnittelijan tulee tietää jälkikäsittelystä? 🎨

Ensimmäinen ja ehkä tärkein asia on ymmärtää, että raakatuloste ei ole lopputuote. Laadukas, kestävä ja tarkkoihinkin standardeihin vastaava osa tai tuote tulee jälkikäsitellä ammattimaisesti. Siinä missä suunnitteluvaiheessa halutaan varmistaa, että osa tai tuote on parhaalla tavalla toimiva ja valmistettu, jälkikäsittely nimensäkin mukaisesti viimeistelee sen. Mikäli pohdit jälkikäsittelyn tarpeellisuutta, kannattaa ajatella asiaa asiakkaan kautta: millaista laatua ja millaisia tuotteita haluat omille asiakkaillesi tarjota? Millaisen laadun takana te haluatte yrityksenä seisoa? Jos tavoitteena on saada 3D-tulostamalla kilpailuetua ja parempaa asiakastyytyväisyyttä, ei jälkikäsittelystä kannata pihistää.

Lue lisää blogista ”3 syytä satsata jälkikäsittelyyn” Lataa maksuton jälkikäsittelyopas

Muoviosien jälkikäsittelytekniikat

värjäys

Värjäys

3D-tulosteita on saatavilla 12 päävärissä ja lisäksi välivärit saamme tehtyä suoraan RAL-värikoodeista. Lopputulos on hyvin kulutusta kestävä ja korkealaatuinen. Värjäys voidaan tehdä periaatteessa kaikille materiaaleille, mutta laajimmat värivalikoimat PA2200, P3200GF, PA2241FR, PA2210FR ja TPU1301.

mikropinnoitus

Mikropinnoitus

Pinnoittamisen myötä valmis tuote saa täyden suojan hylkien vettä ja likaa sekä kestäen erinomaisesti kemikaaleja ja UV-säteilyä. Pinnoitettuja kappaleita voidaan siis käyttää ulkoilmassa ja kaikkialla missä on mahdollisuus joutua tekemisiin veden tai muun nesteen kanssa.

kiillotus

Kiillotus

Muovista tulostetut osat voidaan kiillottaa ja se antaa osalle viimeistellyn ilmeen. Kemiallisessa kiillotuksessa piirteet säilyvät paremmin terävinä, eikä pyöristä osaa suuremmin. Mekaaninen kiillotus puolestaan pyöristää osaa terävien kulmien osalta, joka pitää ottaa huomioon.

automaattinen puhdistus

Automaattinen puhdistus (Powershot C)

SLS-tekniikalla tulostettujen muoviosien automaattisessa puhdistamisessa on kyse edistyksellisestä raekuulapuhalluksesta. Automatiikka mahdollistaa nopeamman jälkikäsittelyn isommille sarjoille ja sitä kautta myös halvemmat hinnat sarjatuotteille.

3D-tuloste pintakäsittely

Pintakäsittely (Powershot S)

Käytettävän raekuulatyypin ja prosessiin tarkoitettujen parametrien avulla luodaan osille parempi pinnanlaatu​. Prosessissa syntyy kitkaa muovitulosteen pinnalle, joka muodostaa homogeenisempää, tasaisempaa, hydrofobisempaa ja naarmuja kestävämpää pintaa.

insertoinnit

Insertoinnit

Käytämme laadukkaita inserttejä muovitulosteissa, mikäli tulosteen oma kierre ei riitä täyttämään kierteelle vaadittuja mekaanisia vaatimuksia. Suosittelemme käyttämään inserttejä, jos kierre on alle M5, avaamista/kiertämistä on paljon tai kierre vastaanottaa merkittävää rasitusta.Tästä klikkaamalla saat lisätietoa käytetyistä inserteistä ja asennusreiän mitoittamisesta.

3D-tulostus maalaus

Maalaus

Ammattimaalauskumppaniemme kautta voimme toteuttaa monenlaisia maalausprosesseja 3D-tulosteisiimme tarkoilla värikoodeilla, erilaisilla kiiltoasteilla ja luoda esimerkiksi osiin erilaisia kipinäpintoja.

3D-tulostus kokoonpano

Kokoonpano

Toteutamme myös sopimuskohtaisia kokoonpanoja erilaisille osakokonaisuuksille, joka yksinkertaistaa asiakkaidemme hankintaketjuja. ​Pystymme mallintamaan osiin mekaanisesti kestäviä liitoksia, tulostamaan ne osissa ja liimaamaan ne kiinni toisiinsa visuaalisesti huomaamattomilla saumoilla.

uv-printtaus

UV-printtaus

Pystymme integroimaan osiin tekstejä ja symboleja UV-printtauksen avulla. ​UV-printtaus on nopeampi ja kustannustehokkaampi prosessi kuin esimerkiksi tampopainatus. ​UV-printtaus onnistuu laakealle pinnalle, jossa korkeuserojen vaihtelu on alle 5mm.

Metalliosien jälkikäsittelytekniikat

vannesaha

Vannesaha

Puoliautomaattista vannesahaa käytetään osien irroittamiseen tulostusalustalta.

ultraäänipesu

Ultraäänipesu

Tulostetut osat pestään ultraäänikylvyssä, jotta kaikki irtoaines saadaan irrotettua osien pinnasta ennen pakkausta.

rumpukiillotus

Rumpukiillotus

Mekaaninen rumpukiillotus sopii alle 100 mm osille, joiden pintaan hiontarae pääsee. Se ei kuitenkaan sovellu esimerkiksi kanavien sisäpintoihin.

koneistus

Koneistus

Tulostetut metalliosat voidaan koneistaa vaatimusten mukaan vastaamaan asiakkaan tarpeita. Koneistusmahdollisuuksia ovat mm. jyrsintä, sorvaus, poraukset ja kierteytykset.

lämpökäsittelyt

Lämpökäsittelyt

Osat voidaan lämpökäsitellä tarpeen mukaan. Tarjoamme
mm. jännitystenpoistohehkutuksen kaikille tulostusmetalleille, vanhennuskäsittelyn alumiinille sekä MS1-työkaluteräkselle.

raepuhallus

Raepuhallus

Lähes kaikki tulostetut osat raepuhalletaan pinnanlaadun parantamiseksi. Raepuhalluksella voidaan myös vaikuttaa pinnan ulkonäköön, jolloin osalle saadaan esim. matta tai kiiltävä pinta.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous

Sales

+358 20 1550 610

Email Soita