Vastuullisuus, ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys ovat asioita, joista jokaisen yrityksen on hyvä olla kiinnostunut tänä päivänä. Teollisuustason 3D-tulostukseen metallista ja muovista liittyy paljon hyötyjä kuten kustannustehokkuus, ajansäästö ja vapaampi suunnittelu. Yksi vähemmän esillä oleva hyöty on 3D-tulostuksen ympäristöystävällisyys ja siksi päätimme kirjoittaa aiheesta lisää. Jaamme tässä blogissa kolme syytä siihen, miksi 3D-tulostaminen on vihreämpi valinta muihin valmistusmenetelmiin verrattuna!
Vähemmän materiaalia ja hukkajätettä ✔️
Toinen 3D-tulostuksesta käytetty termi lisäävä valmistus (additive manufacturing, AM) kuvaa hyvin 3D-tulostuksessa käytettävää tekniikkaa. Käytännössä halutusta osasta tehdään ensin 3D-malli, jonka jälkeen tulostimen lasersäde sulattaa muovi- tai metallijauhetta ja osa rakentuu kerros kerrokselta valmiiksi.
👉🏼 Lue lisää käyttämistämme SLS -ja DMLS-tekniikoista täältä!
Siinä missä monen perinteisen valmistusmenetelmän kohdalla osan valmistuksesta syntyy paljon ylimääräistä jätettä, 3D-tulostuksen kohdalla periaate on päinvastainen: kaikenlaiset osat, olivatpa ne malleja, prototyyppejä, työkaluja, varaosia tai lopputuotteita, valmistetaan lisäämällä materiaalia sen sijaan, että sitä vähennettäisiin. Jos koneistamista verrataan patsaan veistämiseen, 3D-tulostus on kuin tyhjälle canvakselle maalaamista.
💡 3D-tulostuksessa materiaalia käytetään vain siis sen verran kuin sitä tarvitaan, eikä hukkajätettä synny niin paljoa. 💡
Pienemmät kuljetuspäästöt 🌎
Azo Materialsin mukaan Michiganin teknillisen yliopiston tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että 3D-tulostamalla tuote paikallisesti käytettiin 41-64% vähemmän energiaa verrattuna siihen, että tuote olisi valmistettu ulkomailla ja kuljetettu Yhdysvaltoihin. Schwaarin mukaan noin 28 % Yhdysvaltojen kokonaisenergiankulutuksesta vuonna 2019 meni ihmisten ja tavaroiden kuljettamiseen.
💡 Lähellä tapahtuva 3D-tulostus auttaa siis vähentämään kuljetuksia ja niistä koituvia päästöjä. 💡
Tiesitkö, että 3D Formtechin toimipiste sijaitsee Jyväskylässä? Sen sijaan, että tilaisit yksittäisiä osia tai komponentteja toiselta puolelta maailmaa, saat ne nopeammin ja ekologisemmin meiltä. Lähellä oleva tuotanto on myös riskienhallintaa, sillä koronapandemia ja vallitseva maailmantilanne ovat tuoneet omat haasteensa myös esimerkiksi logistiikkaan ja erilaisten osien ja materiaalien saatavuuteen. Suosittelemme siis lämpimästi tukemaan paikallista valmistusta – olemme mielellämme apuna.
Kestävämmät ja pitkäikäisemmät osat 🖌
Jos olet seurannut meitä jo pidempään, olet saattanut kuulla meidän puhuvan 💡 tuotteen elinkaaresta. Uskomme nimittäin siihen, että laadukkaasti valmistettu osa tai tuote myös kestää. Ennakkoluuloja ja väärinkäsityksiä 3D-tulostettujen osien kestävyydestä olemme taklanneet mm. Breaking AM -videosarjassa, mutta lyhyesti sanottuna voimme todeta: laadukkaasti valmistetut teollisuustason 3D-tulosteet muovista ja metallista ovat kestäviä.
Kestävyyteen ja tuotteen pitkäikäisyyteen vaikuttaa mm. suunnittelu ja optimointi, käytetyt materiaalit ja valmistus. Erityisesti ammattimainen jälkikäsittely varmistaa, että tulostettu osa kestää kovaakin käyttöä ja kulutusta. Pitäisikö osan kestää esimerkiksi UV-säteilyä tai hylkiä likaa, vettä ja öljyä? Onnistuu! Jälkikäsittely voi tuoda tuotteelle myös pidemmän eliniän, kun verrataan sitä käsittelemättömään tuotteeseen. Jälkikäsittelyn mahdollisuudet kannattaa siis selvittää erityisesti, kun kyseessä on lopputuote tai osa, jonka tulee kestää ja toimia vaativissakin olosuhteissa. Lue lisää blogista “3 syytä satsata jälkikäsittelyyn”!
Lataa maksuton asiantuntijaopas 👇
Haluatko lukea aiheesta lisää? Maksuttomasta asiantuntijaoppaasta “8 syytä, miksi teollinen 3D-tulostus on vihreämpi valinta” saat vielä viisi syytä lisää blogissa mainittujen lisäksi. Vastaamme myös mm. seuraaviin kysymyksiin:
✔️ Onko teollisuustason 3D-tulostus ekologinen valinta?
✔️ Kuinka se vertautuu muihin valmistusmenetelmiin?
✔️ Mitä ovat digitaaliset varaosat?
✔️ Miltä 3D-tulostuksen tulevaisuus näyttää?
✔️ Milloin ja miten teollinen 3D-tulostus kannattaa aloittaa?