Hyppäys perinteisistä valmistusmenetelmistä 3D-tulostamiseen ei ole iso. Tässä tekstissä kerromme miksi ja miten tuo hypähdys otetaan. Tämä on metallin lisäävään valmistukseen keskittyvän blogisarjamme kuudes osa. Edellisessä osassa esittelimme erilaisia materiaalivaihtoehtoja.

Milloin kannattaa harkita metallikappaleiden 3D-tulostamista?

Kuten kirjoitimme jo aikaisemmin, metallikappaleiden 3D-tulostaminen kannattaa erityisesti silloin, kun 1) kappaleen geometriset muodot ovat monimutkaisia, 2) jos puhutaan yksilöllisestä kappaleesta tai piensarjatuotannosta, tai 3) jos tuotanto halutaan aloittaa hyvin nopealla aikataululla.

Lisäksi metallin 3D-tulostaminen mahdollistaa kustannussäästöjen saavuttamisen ja valmistettavan kappaleen paremman optimoinnin haluttujen funktioiden osalta. Käytännössä 3D-tulostamisen kautta saatavat kustannussäästöt syntyvät esimerkiksi valmistettavia kappaleita ja osia integroimalla – näin vältytään useiden eri osien kokoamistyöltä ja samalla myös toimintavarmuus paranee, kun useampi eri osa integroidaan yhdeksi saumattomaksi kokonaisuudeksi. Valmistettavien kappaleiden funktionalisuuden optimoinnin näkökulmasta 3D-tulostaminen on usein perinteisiä valmistusmenetelmiä parempi vaihtoehto. Koska 3D-tulostaessa valmistusmenetelmä itsessään ei juurikaan rajoita metallikappaleen muotoa, pystytään esimerkiksi sen keveyteen, lujuuteen ja virtausteknisyyteen liittyvät ominaisuudet optimoimaan juuri halutuiksi. Lopputuloksena on siis toimivampi kappale.

Jos nämä esitellyt asiat herättivät kiinnostuksesi, kannattaa ryhtyä selvittämään mahdollisuutta metallin 3D-tulostamisen aloittamiselle. On hyvinkin mahdollista, että myös teidän yrityksenne voisi hyötyä 3D-tulostamisesta.

Ennen kuin aloitat metallin 3D-tulostamisen

Hyppäys perinteisistä valmistusmenetelmistä 3D-tulostamiseen ei ole järin iso. Oikeastaan liikkeelle pääsee hyvin niinkin pienellä vaivannäöllä kuin kysymysten esittämisellä. Esimerkiksi me 3D Formtechillä vastailemme mielellämme kaikenlaisiin kysymyksiin ja kerromme, mitä asioita 3D-tulostamisessa kannattaa ottaa huomioon ja millaisia metallikappaleita kannattaa 3D-tulostaa. 3D-tulostuksen asiantuntijoina osaamme myös sanoa, että kannattaako jokin tietty kappale valmistaa kokonaan 3D-tulostamalla, vai voitaisiinko siinä kenties hyödyntää hybriditulostamista.

Käytännössä siis metallin 3D-tulostaminen kannattaa aloittaa kartoittamalla alan palveluntarjoajia ja ottamalla yhteyttä sopivalta tuntuvaan kumppaniehdokkaaseen. Kannattaa myös muistaa, että kun metallin 3D-tulostamisen asiantuntija otetaan mukaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, pystytään kappale heti alusta alkaen suunnittelemaan 3D-tulostamisen mahdollisuudet täysimääräisesti hyödyntäen. Tässäkin mielessä asiaa ei siis kannata jäädä liikaa vatvomaan itsekseen.

Miten valita metallin 3D-tulostustukseen kumppani?

Kaikesta edellä kerrotusta voidaan vetää sellainen johtopäätös, että sopivan 3D-tulostuspalveluja tarjoavan kumppanin löytäminen on yksi tärkeimmistä askeleista matkalla metallin 3D-tulostamisen hyödyntämiseen. Mitä sitten kannattaa huomioida kumppaniyrityksen valinnassa? Itse asiassa kirjoitimme tästä aiheesta kattavan artikkelin ”Näin valitset 3D-tulostuksen kumppanin” ja siinä esittämämme pointit pitävät edelleen paikkansa.

Tiivistettynä voisi sanoa, että metallin 3D-tulostamisen kumppanin valinnassa on syytä kiinnittää huomiota ennen kaikkea palveluntarjoajan resurssien riittävyyteen suhteessa tarpeisiinne (teollisuusalan yrityksen tarpeet täyttämään tarvitaan teollisuustasoiset laitteet). Lisäksi palveluntarjoajalta on hyvä löytyä laadukkaita metallimateriaaleja sekä erilaisia viimeistelymahdollisuuksia (koneistaminen, kiillottaminen, pintakäsittely jne.). Jos yritys itse vielä testailee omilta laitteillaan valmistettavia materiaaleja, sitä parempi!

Eikä tietenkään sovi unohtaa 3D-tulostamisen kumppanin asiantuntemusta – jotta metallin 3D-tulostuksesta saadaan ns. kaikki tehot irti, on kumppaniyrityksen pystyttävä myös toimimaan asiantuntijaroolissa. Asiantuntemus monesti myös korreloi saavutettavien kustannussäästöjen kanssa. Sopivaa kumppania etsiskellessä kannattaa siis tutkailla ehdokkaiden verkkosivuja, tutustua referensseihin ja käydä keskusteluja palveluntarjoajien kanssa (keskustelut ovat hyvä tapa asiantuntijuuden ja palveluinnokkuuden selvittämiselle).

Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!