3D-tulostuksen avulla moni yritys pystyy tehostamaan toimintaansa ja hankkimaan merkittäviäkin kustannussäästöjä. 3D-tulostuksen mahdollisuuksien täysimittaiseen hyödyntämiseen tarvitaan kuitenkin asianmukaiset laitteet ja kosolti asiantuntemusta – eli siis paras mahdollinen 3D-tulostuksen kumppani.

3D-tulostuksessa kumppanilla on väliä

3D-tulostuksessa on kyse paljon muustakin kuin teknisestä kappaleen valmistamisesta. Kuten edellisessä blogikirjoituksessamme ”3D-tulostuksen vaiheet suunnitelmasta valmiiksi tuotteeksi” kerroimme, kuinka 3D-tulostuksen todellinen kustannustehokkuus ja valmistettavien kappaleiden hyötysuhteen kasvu tehdään ensisijaisesti suunnittelupöydällä. 3D-tulostusta harkitsevan yrityksen kannattaa siis panostaa juuri oikeanlaisen 3D-tulostuksen kumppanin löytämiseen pelkän sopivan 3D-tulostimen löytämisen sijaan – vaikka toki myös laadukkaalla laitteella on edelleen valtava merkitys.

Hyvä 3D-tulostuksen kumppani osaa neuvoa tulostettavien kappaleiden suunnittelussa ja optimoinnissa. Samalla tulee varmistettua, että jo lähtövaiheessa osataan ottaa huomioon 3D-tulostuksen mahdollisuudet ja rajoitteet. Koneistamiseen tottuneen suunnittelijan kun voi olla alkuun hankala hahmottaa, että 3D-tulostuksessa eivät päde samat ns. lait kuin perinteisissä valmistusmenetelmissä.

>> Lue, kuinka 3D-tulostus ja koneistus valmistusmenetelminä eroavat toisistaan!

Miten valita 3D-tulostuksen kumppani?

3D-tulostuksen kumppania valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota ihan ensinnäkin siihen, että palveluntarjoajan resurssit riittävät yrityksenne tarpeisiin. Millä tahansa kotikäyttöön tarkoitetulla 3D-tulostimella kun ei todellakaan pystytä tyydyttämään teollisuusalan yritysten tarpeita mitä tulee tulostettavan kappaleen laatuun ja tuotannon volyymiin. Teollisuustason 3D-tulostimet (ja vielä mielellään useampi sellainen, jotta kapasiteetti on turvattu vikatilanteissakin) ovat siis ehdoton vaatimus 3D-tulostuksen kumppanille.

Kun tämä tekninen perusta on kunnossa eli on selvyys siitä, että 3D-tulostuksen kumppanilla on sellaiset laitteet, joilla voidaan valmistaa teolliseenkin tuotantoon soveltuvia kappaleita, on syytä tutkia palveluntarjoajan osaamista ja palveluja lähemmin. Tekniseltä puolelta kannattaa huomioida laitteiden lisäksi valikoimassa olevat materiaalit (sertifikaatit kertovat laadusta) sekä erilaiset jälkikäsittelymahdollisuudet, kuten maalaus, pinnoittaminen tai metallikappaleen kohdalla koneistaminen, kiillottaminen ja pintakäsittelyt. Mitä kokonaisvaltaisemmin ja laadukkaammin 3D-tulostuksen kumppani pystyy kappaleen valmistamisen hoitamaan, sitä kustannustehokkaampaa 3D-tulostaminen on.

>> Lue täällä kolme syytä, miksi osien jälkikäsittelyyn kannattaa satsata!

Kuten tämän kirjoituksen alussa totesimmekin, tekninen puoli on kuitenkin vain osa 3D-tulostusta. Jotta 3D-tulostuksesta saadaan ns. kaikki tehot irti, on kumppaniyrityksen pystyttävä myös toimimaan asiantuntijaroolissa. Senpä vuoksi 3D-tulostuksen tarjoajaa valittaessa on syytä kiinnittää huomiota yrityksen halukkuuteen osallistua suunnitteluprosessiin, aiempaan kokemukseen ja yleiseen palveluinnokkuuteen. Siinä missä tekniset asiat yleensä selviävät palveluntarjoajan kotisivuilta, on asiantuntijuuden ja palveluinnokkuuden selvittämisen kohdalla paras tapa yleensä ihan perinteinen keskustelu ja ajatustenvaihto.

3D-tulosteiden jälkikäsittely

Muistilista 3D-tulostuksen kumppanin valintaan

Yritystä oikealla tavalla palveleva 3D-tulostuksen kumppani on äärimmäisen tärkeä osa onnistunutta 3D-tulostuksen hyödyntämistä. Oikean valinnan eteen kannattaa siis hyvällä syyllä käyttää aikaa ja vaivaa. Tässä on muutama kysymys, joita pohtimalla voit helpottaa omaa päätöksentekoasi:

• Ymmärtääkö 3D-tulostusta tarjoava yritys mihin haluatte ratkaisun 3D-tulostuksesta?
• Miten kokenut toimija 3D-tulostusta tarjoava yritys on alallaan?
• Onko 3D-tulostusta tarjoavalla yrityksellä kokemusta vastaavista toteutuksista (muista kysyä referenssejä)?
• Onko 3D-tulostuksen tarjoaja mukana suunnitteluprosessissa? Löytyykö heiltä ammattitaitoa ratkaista ongelmanne?
• Millainen laitevalikoima 3D-tulostusta tarjoavalla yrityksellä on? Riittääkö laatu ja kapasiteetti teidän tarpeisiinne?
• Saatatko tarvita metallin 3D-tulostusta? Löytyykö 3D-tulostuksen tarjoajalta mahdollisuus metallin 3D-tulostukseen?
• Jos teille tulee tarvetta laajentaa tuotantoa, onko 3D-tulostuksen tarjoajan kapasiteetissa varaa kasvulle?
• Ovatko 3D-tulostusta tarjoavan yrityksen käyttämät materiaalit laadukkaita (esim. sertifioituja)?
• Millaisia 3D-tulosteiden jälkiprosessimahdollisuuksia yrityksellä on?

Me 3D Formtechillä toimimme mielellämme kumppaninasi teollisuustason 3D-tulostamisessa. Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!