Jokainen yritys tarvitsee kilpailuetuja pysyäkseen elinvoimaisena. Jotain sellaista, mikä aidosti erottaa kilpailijoista ja on asiakkaille merkityksellistä. Kilpailluilla aloilla kilpailuedun hankkiminen ja sen säilyttäminen käyvät yhä haastavammiksi globaaleilla markkinoilla. 3D-tulostamisen tarjoamia rajattomia mahdollisuuksia kannattaakin selvittää oman kilpailuedun ja strategisen valtin rakentamisessa.

Kenelle 3D-tulostaminen sopii ja miksi se on strateginen valinta?

3D-tulostaminen tuo rajattomat mahdollisuudet käsillesi

3D-tulostamiseen liittyy edelleen paljon ennakkoluuloja ja väärinymmärryksiä, jonka vuoksi sen täyttä potentiaalia valmistavassa teollisuudessa ei osata hyödyntää. Viimeistään nyt on oikea hetki selvittää teollisuustason 3D-tulostamisen todelliset hyödyt ja mahdollisuudet juuri sinun alallasi ja yrityksessäsi. 3D-tulostamisen mahdollisuudet ovat nimittäin rajattomat: sen avulla voidaan valmistaa niin prototyyppejä, yksittäisiä komponentteja kuin valmiita lopputuotteita tyylikkäästi viimeisteltynä. 3D-tulostaminen tuo uusia, ketteriä vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia markkinointiin, tuotantoon, tuotteisiin, lahjoihin, prototyyppeihin tai oikeastaan mihin vain keksii.

Mikäli mielikuvasi 3D-tulostamisen tuotteista on lähinnä se, että ne ovat kömpelöitä ja heikkorakenteisia muovirimpuloita, on tärkeää osata erottaa kotitekoinen 3D-tulostaminen ja teollisuustason 3D-tulostaminen toisistaan. Tänä päivänä esimerkiksi Boeing 777 pitää sisällään 600 erilaista 3D-tulostettua osaa, myös kriittisiä komponentteja aina turbiinisiivistä ja polttoainesuuttimista lähtien. Viimeistään tässä vaiheessa on siis hyvä heittää ennakkoluulot tulosteiden kestävyydestä romukoppaan.

Jos ne pitävät lentokoneet taivaalla, ne taatusti kestävät.

3D-tulostaminen on ennen kaikkea strateginen valinta

3D-tulostaminen kehittyy alana huimaa vauhtia, joten kannattaakin huolehtia, että on perillä sen viimeisimmistä mahdollisuuksista. Kuten sanottua, sen avulla voidaan valmistaa lähestulkoon mitä vain, missä muovia tai metalli käytetään. Jokaisen yrityksen tulisikin selvittää, mitä 3D-tulostus voisi tarkoittaa juuri teidän tuotteille ja tuotannolle paitsi tällä hetkellä, ennen kaikkea tulevaisuudessa. Voittavat strategiat hiotaan nimittäin kuntoon etukäteen. Pohdi, haluatko sinä olla alallasi edelläkävijä vai hyödyntääkö kilpailijasi 3D-tulostamista ensin?

3D-tulostaminen on ala, joka kehittyy valtavin harppauksin ja siksi se mitä tiedettiin viisi vuotta sitten, on nyt jo liian vanhaa tietoa. Jos jokin on varmaa niin se, että maailma muuttuu ja teknologia vielä nopeammin. Se, mikä tänään tuntuu mahdottomalta, voi olla totisinta totta nopeammin kuin huomaammekaan. Vaikka uusimmat älyratkaisut ja tulevaisuusskenaariot voivat epäilyttää, on niillä yleensä yksi yhteinen tavoite: helpottaa elämäämme. Ja 3D-tulostaminen on totta tosiaan paitsi tulevaisuutta, myös jo tätä päivää.

Jokaisessa yrityksessä pohditaan sitä, mikä on voittava strategia ja keino aidon kilpailuedun luomiseen. 3D-tulostaminen voi tuoda aivan uusia ulottuvuuksia yritykselle ja siksi kannattaakin käydä läpi omaa liiketoimintaa pala palalta ja pohtia, löytyisikö sieltä jokin vaihe, jossa 3D-tulostaminen olisi aidosti hyödyllistä. Kiinnitä tässä huomiota erityisesti tuoterakenteiden rakentamiseen, prototyyppien valmistamiseen, alkutuotantoon, varaosiin ja koko tuotteen elinkaareen – olisiko siellä jokin vaihe, joka sujuisi ketterämmin, tehokkaammin ja paremmin 3D-tulostamisen avulla? Vai löytyisikö 3D-tulostamalla tapa tehdä asiat ihan uudella tavalla?

Miksi 3D-tulostus

Millaisia hyötyjä 3D-tulostus voi tarjota?

3D-tulostaminen tarjoaa yrityksille monenlaisia hyötyjä. Sen avulla saadaan mm. poistettua useita suunnittelun ja teollisuuden esteitä sekä nopeutettua tuotesuunnittelua. 3D-mallinnus puolestaan mahdollistaa uusien osien ja tuotteiden kehittämisen ja valmistamisen ketterästi. 3D-tulostaminen voi tuoda strategista etua myös toimitusketjun yksinkertaistuessa ja toimitusvarmuuden lisääntyessä. Esimerkiksi varaosien tilaaminen ulkomailta sisältää aina tiettyjä riskejä, joita välttääkseen kannattaa tutustua kotimaisen 3D-tulostamisen mahdollisuuksiin.

Asiakkaamme ovat saaneet teollisuustason 3D-tulostamisesta monenlaista hyötyä liiketoiminnalleen. Robotiikan ja automaation kentällä toimiva Robotech kiteytti 3D-tulostuksen parhaiksi puoliksi mm. paremmat ja monipuolisemmat tuotteet, tehokkuuden, vapaamman muotoilun, uudenlaiset mahdollisuudet, tulostuksen nopeuden, tarkkuuden ja laadun, kustannussäästöt, laadukkaat materiaalit sekä yleisesti kaikenlaisen optimoinnin, oli se sitten painon, ulkonäön tai käytettävyyden näkökulmasta.

>> Lue Robotechin tarina tästä!

Maailmanlaajuisesti tunnettu hyvinvoinnin rakentaja Orion puolestaan on saanut 3D-tulostuksen avulla siirrettyä perinteisesti ruiskupuristustekniikalla tehtyjä osia 3D-tulostuksen pariin. Erilaisia osia pystytään valmistamaan nyt aiempaa kustannustehokkaammin ja osien toimitusaika on saatu typistettyä 2-3 kuukaudesta jopa viikkoon. Näin ollen niin varaosat, aputyökalut ja kulutusosat saadaan tuotantoon nopeasti ja 3D-tulostuksen avulla on voitu ratkoa myös sellaisia ilmiöitä, jotka eivät muiden valmistustapojen avulla ole mahdollisia.

>> Lue Orionin tarina tästä!

Jos teollisuustason 3D-tulostus kiinnostaa, toimi seuraavasti…

Mitä mahdollisuuksien selvittämisellä tarkoitamme?

Se, että tilaat yksittäisen osan, selaat 3D-tulostuksesta kertovia artikkeleita tai kysyt muiden kokemuksia on hyvä alku. Mutta se ei kerro vielä sitä, mitä 3D-tulostus voisi juuri teidän liiketoiminnalle mahdollistaa. Mahdollisuudet ovat jopa rajattomia ja tietoa on tälläkin hetkellä valtavasti saatavilla, jolloin potentiaalia ja mahdollisuuksia voi olla yksin vaikeaa hahmottaa. 3D-tulostus poikkeaa muista valmistusmenetelmistä nimittäin siinä, että enää ei tarvitse mennä se edellä, mihin valmistusmenetelmä pystyy, vaan mitä osalta halutaan.

Kun haluat tietää 3D-tulostuksen mahdollisuuksista, pohdi seuraavia:

❓ Mihin asioihin toivoisimme 3D-tulostukselta apua?

❓ Miten osat valmistetaan nyt – mikä siinä on hyvää ja mikä huonoa?

❓ Mihin meillä menee tällä hetkellä aikaa ja rahaa?

❓ Millaisia osia haluaisimme valmistaa (esim. lopputuotteet, prototyypit, varaosat, työkalut jne.)?

❓ Mitä haluamme käytettävältä tekniikalta?

❓ Miten osat suunnitellaan?

❓ Valmistetaanko osat kokonaan itse, osittain itse vai täysin kumppanin kautta (kaikki vaihtoehdot mahdollisia)?

3D-tulostus on ennen kaikkea strateginen valinta. Se voi nimittäin parhaimmillaan olla yksi yrityksesi kilpailueduista, mutta vain silloin, kun se on aidosti kirjattu strategiaan, siihen on varattu riittäviä resursseja ja sitä viedään eteenpäin.

Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu.

3D-tulostuksessa on kyse paljon isommasta kokonaisuudesta kuin pelkästä tulostamisesta. Jos haluat, että sen potentiaali juuri teille on selvitetty, kirjaa se ylös strategiaan ja ota yhteyttä 3D-tulostuksen asiantuntijoihin, jotka auttavat näkemään eri vaihtoehdot juuri teille.

Me 3D Formtechillä olemme alan asiantuntijoita ja kerromme mielellämme, mitä rajattomat mahdollisuudet juuri teille voivat tarkoittaa. Sinun ei siis tarvitse tietää sitä etukäteen itse, vaan me olemme täällä sitä varten. Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

_______

Maksuttomassa asiantuntijaoppaassa ”Teollisuustason 3D-tulostus – paljon enemmän kuin pelkkiä prototyyppejä” kerromme…

  • Mihin käyttötarkoituksiin 3D-tulostus soveltuu?
  • Onko se vain prototyyppien valmistusta varten?
  • Millainen on 3D-tulosteen matka ideasta valmiiksi tuotteeksi?
  • Mitä eri vaiheita 3D-tulostuksessa on?
  • Kuinka eri valmistusmenetelmät eroavat toisistaan?
  • 8 syytä kiinnostua 3D-tulostuksesta
  • Mistä lähteä liikkeelle, jos 3D-tulostus kiinnostaa?

Lataa maksuton opas itsellesi nyt!