Senop Oy on suomalainen turvallisuus- ja puolustusalan yritys, joka tarjoaa vaativaan käyttöympäristöön suunniteltuja ja korkean suorituskyvyn omaavia pimeänäkölaitteita, älykkäitä sensoriteknologiapohjaisia ratkaisuja ja järjestelmäintegrointipalveluja viranomaistahoille. Uusinta teknologiaa edustavat hyperspektrikamerat ja asiakkaiden tarpeisiin räätälöidyt tarkkuusoptiikkaan tuotteet ja palvelut ovat myös tärkeä osa Senopin tuotetarjontaa teollisuuden ja tutkimuksen tarpeisiin.

Yhteistyö 3D Formtechin kanssa on nopeuttanut Senopin tuotekehitysprosessia tuoden merkittäviä kustannussäästöjä. Yhteistyön myötä myös loppuasiakkaan tarpeet voidaan ottaa paremmin huomioon jo niiden kehitysvaiheessa.

3D Formtech ja Senop ovat tehneet yhteistyötä jo vuosia. “Olemme käytännössä tehneet yhteistyötä niin kauan kuin 3D Formtech on ollut olemassa”, Senopin tuotekehityksen projektijohtaja Erkki Tarvainen muistelee. Matkan varrella 3D-tulostamisesta onkin muodostunut tärkeä osa Senopin tuotantoprosessia aina suunnittelusta lopputuotteeseen asti.

3D-TULOSTAMINEN NOPEUTTAA PROSESSIA JA KONKRETISOI LOPPUTUOTETTA

Senopilla tuotteiden prototyypit tehdään usein 3D-tulostamalla jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Näin mahdolliset virheet huomataan nopeammin, mikä säästää merkittävästi aikaa ja nopeuttaa tuotekehitystä. Myös ergonomian kehittäminen on helpompaa, kun tuotteita on mahdollista testata ennen varsinaista valmistusta. “On tärkeää, että esimerkiksi kädessä pidettäviä laitteita pystytään konkreettisesti testaamaan, että ne ovat oikeasti kädessä hyviä. Myös ajoneuvoihin integroitavissa laitteissa pystytään kokeilemaan tulostetta jo lopullisessa käyttökohteessa, jolloin ei tule mitään yllätyksiä esimerkiksi olemassa olevien rakenteiden kanssa. 3D-tulostaminen säästää siis paljon aikaa ja rahaa”, Tarvainen kertoo.

3D-tulostamisen hyödyt ulottuvat myös Senopin loppuasiakkaille asti. ”Aiemmin tuote jouduttiin suunnittelemaan huomattavasti pidemmälle valmiiksi, ennen kuin se päätyi loppuasiakkaalle testattavaksi. Suunnittelijan ajatukset ja asiakkaan kokemukset tuotteesta saattoivat kuitenkin olla hyvin erilaiset. Nyt pystymme ottamaan asiakkaiden tarpeet ja toiveet paremmin huomioon jo suunnittelun alkuvaiheessa”, Tarvainen toteaa.

3D-tulostamalla tuote pystytään mallintamaan asiakkaalle konkreettiseksi prototyypin avulla. “Saamme tehtyä asiakkaalle sopivampia tuotteita. Asiakas pystyy heti katsomaan, miltä tuote näyttää ja mitä pitää mahdollisesti muuttaa. Myös tuotteen toiminnallisuutta ja ergonomiaa pystytään kokeilemaan jo tuotekehitysvaiheessa”. Kaikki tämä mahdollistaa sen, ettei aikaa tai rahaa mene hukkaan tuotekehityksen aikana.

YHTEISTYÖ 3D FORMTECHIN KANSSA

Tarvainen kehuu yhteistyötä 3D Formtechin kanssa nopeaksi ja joustavaksi. Yhteistyötä entisestään helpottaa se, että niin 3D Formtechin kuin Senopin Lievestuoreen toimipiste sijaitsevat Keski-Suomen alueella. “Kyllähän yhteistyö on hyvin toiminut. Jos meillä on ollut kiire, palvelu on ollut joustavaa ja olemme voineet käydä noutamassa tulosteet vaikka suoraan ovelta.”

Yhteistyön myötä Tarvaisen käsitys 3D-tulostamisesta on muuttunut ja ymmärrys siitä, mihin kaikkeen 3D-tulosteita voidaan hyödyntää, on kasvanut. “Aikaisemmin ei ehkä uskallettu hyödyntää 3D-tulostusta lopputuotteessa. Toisaalta materiaalitkin olivat sellaisia, ettei osattu ajatella, että niitä voisi käyttää lopputuotteessakin.” Pitkän yhteistyön varrella 3D-tulostaminen on kehittynyt ja sitä mukaa uusia mahdollisuuksia on lähdetty yhdessä rohkeasti kokeilemaan ja hyödyntämään. “Uusia materiaaleja ja tekniikoita on tullut, eli käytämme 3D-tulostusta laajasti tänä päivänä – myös lopputuotteissa, eikä pelkästään prototyypeissä.”

Vaikka 3D-tulostusta hyödynnetään Senopilla jo nyt mittavasti etenkin tuotekehityksessä, Tarvainen näkee tulevaisuudessa uusia mahdollisia ratkaisuja myös lopputuotteiden osalta. “Meillä tuotteen paino on yksi merkittävä tekijä. Kun halutaan optimoida kappaleen lujuutta ja painoa, voidaan joitakin rakenteita tehdä 3D-tulostamalla helpommin kuin koneistamalla.”

Tiivistä yhteistyötä tehdään jatkossakin. “Taitaa tänäänkin lähteä tilaus sinne”, Erkki naurahtaa.

Haluatko tietää, mitä teollisuustason 3D-tulostus muovista ja metallista voisi sinun yrityksellesi tarjota? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!