Metallin 3D-tulostus – vastaukset yleisimpiin kysymyksiin

Edellisessä blogikirjoituksessamme vastasimme yleisimpiin muovin 3D-tulostukseen liittyviin kysymyksiin. Tällä kertaa pureudumme metallin 3D-tulostuksen saloihin usein kysyttyjen kysymysten kautta.

Sopiiko 3D-tulostus sarjatuotannon menetelmäksi?

Kuten muovin 3D-tulostuksessa, myös metallikappaleita voidaan nykyään 3D-tulostaa sarjatuotantona. Esimerkkinä mainittakoon, että maailman suurin suihkumoottorien valmistaja GE Aviaton valmistaa nykyään moottoriensa polttoainesuuttimet sarjatuotantona 3D-tulostamalla. Lue lisää aiheesta GE:n sivuilta täältä.

3D-tulostamalla voidaan sarjatuotantona valmistaa sellaisia metallikappaleita, joiden valmistaminen on koneistamalla ollut hyvin vaikeaa, mahdotonta tai erittäin kallista. Erityisesti monimutkaisten ja vaativien kappaleiden valmistamiseen 3D-tulostus sopii erinomaisesti.

Onko 3D-tulostettu metallikappale kestävä?

Koska 3D-tulostetut metallikappaleet ovat järjestään koneistamalla valmistettuja vastineitaan kevyempiä, saattaa joillekin tulla sellainen mielikuva, että 3D-tulostetut metallikappaleet eivät olisi järin kestäviä. Tämä käsitys on kuitenkin väärä. 3D-tulostetut kappaleet ovat erittäin kestäviä ja laadukkaita.

Kuten edellä mainittiin, GE Aviation valmistaa suihkuturbiinimoottoriensa polttoainesuuttimet – sekä lopulliset lavat – 3D-tulostamalla. 3D-tulostamalla valmistettujen metallikappaleiden laatuun ja kestävyyteen luotetaan lentoteollisuuden lisäksi muun muassa lääke- ja autoteollisuudessa – jos 3D-tulostetut metallikappaleet kelpaavat näille teollisuudenaloille, kelpaavat ne hyvin todennäköisesti myös aika monen muunkin yrityksen tarpeisiin.

Kaikki metallin 3D-tulostuksessa käyttämämme materiaalit ovat sertifioituja ja ISO-standardin mukaisesti testattuja. Tutustu käytössämme oleviin metalleihin ja niiden teknisiin tietoihin täällä.

Mitä metallilajeja voidaan 3D-tulostaa?

3D-tulostamisessa voidaan hyödyntää useita eri metallilajeja. Meillä 3D Formtechillä on valikoimassamme alumiini, ruostumatonta hapon kestävä teräs, työkaluteräs ja titaani. Katso kaikkien materiaalien tekniset tiedot täältä.

Miten suuria 3D-tulostetut metallikappaleet voivat olla?

Kuten muovisten 3D-tulosteiden kohdalla, myös metallisten kappaleiden koko riippuu käytössä olevan laitteen tulostustilavuudesta. Käytössämme olevan, teollisuuden tarpeisiin vastaavan, EOS M 290 -3D-tulostimen tulostustilavuus on 250 x 250 x 325 mm. EOS M 290 -tulostimen tarkat tiedot löydät täältä.

Paljonko metallin 3D-tulostus maksaa?

Metallin 3D-tulostuksen hintaan vaikuttaa moni asia kuten käytettävä materiaali, tukirakenteiden määrä ja haluttu jälkikäsittely. Käytännössä 3D-tulostaminen kannattaa taloudellisesti ainakin silloin, kun valmistettava kappale on monimutkaisen muotoinen tai koneistamalla hankalasti toteuttavissa.

3D-tulostuksen ehdoton etu verrattuna koneistamiseen on lisäksi siinä, että aiemmin erikseen valmistetut komponentit voidaan integroida valmistusvaiheessa toisiinsa ja näin vähentää tarvittavien komponenttien määrää sekä laskea kokonaiskustannuksia. Ja kun kappaleiden valmistus on hyvin suunniteltu, 3D-tulostuksessa tarvittavien tukirakenteiden määrä saadaan minimoitua, mikä näkyy suoraan myös kustannusten laskuna.

Jos sinua kiinnostaa selvittää, paljonko voisit mahdollisesti säästää valmistamalla komponenttisi 3D-tulostamalla, ota yhteyttä meihin ja otetaan asiasta yhdessä selvää!

Mikä on metallitulosteiden toimitusaika?

Koko toimitusaika huomioiden valmiin 3D-tulostetun kappaleen saaminen markkinoille saakka onnistuu yleensä hyvin nopeasti. Vaikka tulosprosessi itsessään vie oman aikansa, säästyy aikaa siinä, että tulostetut kappaleet ovat täysin käyttövalmiita lopullisia kappaleita. Tämän lisäksi 3D-tulostamisen aloittaminen on koneistamiseen verrattuna todella nopeaa ja ensimmäiset kappaleet saadaan käyttöön tai myyntiin vain päivissä tilauksen jättämisestä.

Kiinnostuitko metallin 3D-tulostuksesta? Ota meihin yhteyttä, niin kerromme miten juuri teidän yrityksenne voisi hyötyä 3D-tulostuksen mahdollisuuksista. Me kartoitamme ja selvitämme metallin 3D-tulostuksen käyttömahdollisuudet juuri teidän yrityksellenne.

metallin 3D-tulostin