Muovin 3D-tulostus – vastaukset yleisimpiin kysymyksiin

Tarjoamme laadukasta teollisuustason 3D-tulostusta yritysten erilaisiin tarpeisiin, olipa kyse sitten muovi– tai metallikappaleiden tuotannosta. Kylmä tosiasia kuitenkin on, että moni yritys ei edelleenkään tiedä mitä mahdollisuuksia 3D-tulostus tarjoaa ja meiltäkin kysellään aika paljon 3D-tulostukseen liittyvistä asioista. Käymme tässä blogiartikkelissa läpi näitä yleisimpiä kysymyksiä muovin 3D-tulostuksen osalta.

Sopiiko 3D-tulostus sarjatuotantoon?

Moni saattaa yhä edelleen mieltää muovin 3D-tulostuksen enemmänkin prototyyppien tekemiseksi. Tämä näkemys on kuitenkin ollut totta viimeksi joskus vuosikymmen sitten. Nykyään 3D-tulostuksella on mahdollista tehdä suuriakin eriä kustannustehokkaasti. Harva tulee ehkä miettineeksi, että 3D-tulostamalla on kustannustehokasta valmistaa tuhansittain vaikkapa joitain ihan pieniä muoviosia. Isompien kappalemäärien valmistusmenetelmää mietittäessä kannattaakin aina lasketuttaa (esim. meillä) hinta myös 3D-tulostukselle.

Millaisia muovikappaleita kannattaa 3D-tulostaa?

Muovin 3D-tulostuksessa käyttämällämme SLS-tekniikalla (selective laser sintering) eli lasersintraamalla saavutetaan 3D-tulostuksessa kappaleiden erilaiset geometriat lähes rajoituksetta. 3D-tulostamisella pystytään siis toteuttamaan ilman kustannusten nousua sellaisia muotoja ja pintoja, jotka eivät perinteisissä tuotantomenetelmissä ole edes mahdollisia toteuttaa. Ainoastaan kappaleen fyysinen koko ja rakennelujuus asettavat tietyt rajoitteet valmistusmahdollisuuksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että 3D-tulostuksessa valmistettavan kappaleen monimutkaisuus ei maksa mitään – toisin kuin perinteisissä, valamiseen perustuvissa, tuotantomenetelmissä, joissa pyritään nimenomaan mahdollisimman yksinkertaisiin suunnitteluratkaisuihin.

Nyrkkisääntönä voisi vielä sanoa, että mitä pienempiä muovikappaleet ovat, sitä kannattavampaa niiden tekeminen 3D-tulostamalla usein on. Samalla vältytään myös varastointikustannuksilta.

Ovatko 3D-tulosteet kestäviä?

3D-tulostetut muovikappaleet ovat mekaanisesti erittäin kestäviä ja sietävät hyvin myös erilaisia kemikaaleja. Meillä 3D Formtechillä on valikoimassa useita laadukkaita polyamidipohjaisia materiaalivaihtoehtoja, joista valitsemme käytettävän materiaalin yhdessä asiakkaan kanssa kappaleen käyttötarkoituksen mukaan.

Kaikki käyttämämme polyamidipohjaiset materiaalit ovat ISO-standardien mukaisesti sertifioituja, korkealaatuisia, kestäviä ja myös puhtaita. Materiaalit sopivat ihokosketukseen ja vaikkapa elintarviketeollisuuden tarpeisiin. Voit tutustua tarkemmin materiaalien sertifiointitodistuksiin ja teknisiin tietoihin täällä.

Miten nopeasti 3D-tulosteet voidaan toimittaa?

Varsinainen 3D-tulostusprosessi ottaa aina oman aikansa, joka riippuu esimerkiksi kappaleen koosta ja suunnittelun laadusta. Mutta kun otetaan huomioon koko toimitusprosessi, on 3D-tulostaminen yleisesti ottaen hyvinkin sukkela tapa valmistaa kappaleita.

3D-tulostusprosessihan ei tarvita erikseen muita työkaluja, joten sen aloittaminen on todella nopeaa ja ensimmäiset kappaleet saadaan käyttöön tai myyntiin nopeasti. Me 3D-Formtechillä toimitamme ensimmäiset mallit asiakkaalle jopa kolmessa päivässä. 3D-tulostuksen nopeutta lisää vielä se, että 3D-tulostamalla voidaan tulostaa suoraan lopputuotteiksi kelpaavaa, viimeisteltyä, materiaalia.

Minkäkokoisia kappaleita voidaan 3D-tulostaa?

3D-tulostettavien muovikappaleiden koko riippuu lähinnä käytössä olevien laitteiden tulostustilavuudesta. Meidän teollisuustason tarpeisiin vastaavista muovilaitteistamme suurin tulostustilavuus on EOSINT P 396 -laitteella: 340 mm x 340 mm x 600 mm. Kaikkien muovin 3D-tulostimiemme tarkat tiedot löydät täältä.

Onko muovikappaleiden 3D-tulostaminen kallista?

Muovin 3D-tulostus on monessa tapauksessa edullisempaa ja järkevämpää kuin muotilla valaminen tai koneistaminen. 3D-tulostuksen kustannustehokkuus syntyy mm. joustavuudesta, nopeudesta, tuotannon matalasta riskitasosta. Vaikka 3D-tulosteiden kappalehinnat olisivatkin kalliimmat verrattuna esimerkiksi ruiskupuristukseen, saadaan merkittäviä säästöjä siinä, että 3D-tulostaessa säästytään isoilta alkuinvestoinneilta ja varastointikustannuksilta. 3D-tulostaessa kappaleita voidaan tilata täsmällisesti tarpeen mukaan.

Tässä blogiartikkelissa esitetyt vastaukset pätevät nimenomaan teollisuustasoiseen 3D-tulostukseen eli luonnollisestikaan mistä tahansa 3D-tulostimesta ei tällaiseen ole. Jos mielessäsi on jokin sellainen kysymys, jota tässä kirjoituksessa ei vielä avattu, niin ole ihmeessä yhteydessä meihin. Kerromme mielellämme lisää 3D-tulostamisen mahdollisuuksista!

Miksi 3D-tulostus