Metabar® Technology Oy kehittää tulevaisuuden teknologiapalveluja, jotka auttavat parantamaan tuotannon tehokkuutta eri teollisuuden aloilla. Kovaa vauhtia kasvavan Metabar-yrityksen innovatiivinen teknologia perustuu patentoituun paineilman ja nesteen älykkääseen ohjausjärjestelmään, jossa ratkaisevassa roolissa ovat älykkäästi suunnitellut, 3D-tulostamalla valmistettavat metallisuuttimet.

Jo viisi vuotta yhteistyötä metallin 3D-tulostuksessa

Kun Metabar® Technology Oy:n perustaja, innovaation kehittäjä ja toimitusjohtaja Jarmo Lehtonen ryhtyi luomaan yrityksensä ydinpalvelua, uudenlaista cleantech-ratkaisua, hänelle oli alusta asti selvää, että teknologian vaatimat suuttimet voisi valmistaa vain 3D-tulostamalla.

“Tein aluksi kokeilusuuttimia 3D-tulostamalla muovista. Ensimmäisessä suutinkonseptissa oli 18 osaa ja kanavaratkaisut sen sisällä olivat todella monimutkaisia. Tätä versiota lähdin sitten pienentämään todelliseen kokoon. Totesin, ettei muovilla voi saada aikaan niin pieniä seinämävahvuuksia, vaan suutin on toteutettava metallista. Ensimmäiset metallitulostuskokeilut teimme vuonna 2016, ja ne johtivat heti oikeaan suuntaan”, kertoo Lehtonen kehitystyön alkuvaiheista.

3D Formtechin kanssa tiet kohtasivat pari vuotta myöhemmin, kun Lehtonen tapasi 3D Formtechin toimitusjohtajan Toni Järvitalon messuilla.

“3D Formtechin kanssa suuttimien tulostus onnistui kerralla oikein. Oikea asenne ja laatu yhteistyössä ovat tärkeitä, sillä onnistuminen voi olla pienestä kiinni”, Lehtonen kuvaa.

“3D Formtech on ollut vuodesta 2019 yhtäjaksoisesti Metabarin vakioyhteistyökumppani. Jos nykyään käytän muita, se on lähinnä testaamista tai lisäkapasiteetin hakemista”, Lehtonen jatkaa.

Laadukkaat suuttimet 3D-tulostuvat teräksestä ja titaanista

Yhteistyön aikana Metabar® Technology on ehtinyt kehittää ja toteuttaa 3D Formtechin kanssa useita suutinmalleja. Päämateriaali on ollut haponkestävä teräs 316L. Tulostettavat suuttimet ovat olleet prototyyppejä, erilaisia kokeiluja sekä valmiita lopputuotteita teollisuuteen – esimerkiksi ruokatuotannon eri tarkoituksiin suunniteltuja desinfiointi-, pölynesto- ja kastelusuuttimia.

“Emme ole suutinkomponenttien myyjä, vaan toimimme täysin digitaalisella alustalla tarjoamalla asiakkaalle kokonaispalvelu- ja laiteatkaisun suunnittelun ja tarvittaessa myös käyttöjärjestelmän. Näin pystymme palvelemaan asiakkaitamme vaikka Australiassa asti. Toimitamme ratkaisusta 3D-datan ja he voivat tulostaa suuttimet sekä valmistuttaa laitteet paikallisella valmistajalla”, Lehtonen avaa.

“Olemme siirtyneet titaaniin päätulostusmateriaalina. Se sopii erinomaisesti meidän komponentteihimme ja on nopea tulostaa. Materiaalivaatimuksia tulee myös asiakkailta. Titaanin etuja ovat tuotantosopivuuden lisäksi erinomainen kestävyys ja sietokyky”, Lehtonen sanoo.

3D-tulostetut Metabarin suuttimet kilpailevat omassa sarjassaan muiden vastaavaan käyttöön suunniteltujen komponenttien kanssa. Ero perinteisiin valamalla tai koneistamalla valmistettuihin suuttimiin on selkeä.

”3D-tulostamisen ansiosta pystymme hyödyntämään tehokkaasti teknologiaamme joka ratkaisumme avaintekijänä. Kaasulla saadaan aikaan erittäin suuri nopeus nesteelle, jonka pisarakoko on todella pieni. Parhaimmillaan tällä toimenpiteellä saavutetaan nesteille 95 % säästöjä ja uusien energiaratkaisujen parissa myös muita merkittäviä kokonaissäästöjä. Suuttimissa voidaan käyttää mitä tahansa viskositeetiltaan veden kaltaista nestettä – polttoaineita, kevyitä öljyjä tai kemikaaleja. Myös kaasut voivat olla mitä tahansa”, Lehtonen selittää.

Luottamus laatuun ja yhdessä onnistumiseen

Metabarin ja 3D Formtechin yhteistyötä on alusta asti ohjannut yhteinen tahto saada asiat onnistumaan. Lehtonen pitääkin tätä tärkeimpänä syynä siihen, että kumppanuus on jatkunut vuosia.

“Parasta on yritystemme välinen synergia. Minulla on täysi luotto heidän tekemiseensä: 3D Formtech on asennoitunut yhteistyöhön hyvin, tuntee meidät ja selkeästi osoittaa halunsa tehdä mahdollisimman hyvää jälkeä. Tulostetun komponentin korkea laatu on ratkaisevan tärkeää. Erityisesti kun kyse on strategisesta pienestä komponentista, virhe voi aiheuttaa suuria kustannuksia.”

“Tekemisen kautta olemme löytäneet parhaat toimintatavat ja yhteyshenkilöt, joiden kanssa asiat sujuvat tosi hyvin – esimerkiksi 3D Formtechin myyntipäällikön Ville Niemelän, joka on auttanut meitä löytämään parhaat ratkaisut tarpeisiimme. Olemme saaneet viritettyä tuotannon toimivaksi ja tulostetut suuttimet menevät 3D Formtechiltä suoraan sopimusvalmistajallemme. Meidän ei ole kannattanut hankkia omia tulostimia, ja sujuvien prosessien ansiosta säästämme myös toimituskuluissa.”

Lehtonen näkee, että kiinnostus 3D-tulostamiseen on kasvussa. Hän kannustaa yrityksiä kääntymään konsulttitoimijoiden sijaan suoraan 3D-tulostustalojen, kuten 3D Formtechin puoleen.

“Yritykselle, joka lähtee ensimmäistä kertaa kokeilemaan 3D-tulostuspalveluita, 3D-tulostustalo on kustannustehokas vaihtoehto. Myös asiantuntemusta sekä uusinta tietoa 3D-tulostamisesta ja käyttötarkoitukseen sopivista materiaalivaihtoehdoista löytyy enemmän tulostuksen ammattilaisilta. 3D Formtech on auttanut meitä löytämään ratkaisut moniin haasteisiin.”

Valmistavan teollisuuden uusi normaali luodaan nyt. Ota yhteyttä – keskustellaan siitä, mitä teollisuustason 3D-tulostus muovista ja metallista voisi teille mahdollistaa!

Varaa maksuton tapaaminen asiantuntijan kanssa