Aeromon Oy toteuttaa vuosien kokemuksella päästömittauksia globaaleille teollisuusasiakkaille. Päästömittausta tuotetaan palveluna, jossa käytetään yrityksen itse kehittämiä mittalaitteita ja pilvipohjaista raportointityökalua. Teknologialla pystytään mittaamaan ilmateitse leviäviä yhdisteitä, pienhiukkasia sekä melua. Aeromonin mittalaitteissa käytetään runsaasti 3D Formtechin valmistamia komponentteja. Lue lisää, kuinka 3D-tulostaminen ja yhteistyö 3D Formtechin kanssa tukee Aeromonin liiketoimintaa!

YHTEISTYÖN LÄHTÖKOHDAT

Aeromonilla on toiminnan alusta alkaen käytetty 3D-tulosteita. Prototyyppivaiheessa tuotteissa hyödynnettiin omassa laboratoriossa valmistettuja filamenttitulosteita, mutta niiden laatu ei ollut riittävällä tasolla lopputuotteessa käytettäväksi. Prototyyppivaiheen jälkeen lähdettiin suunnittelemaan tuotantoa. Eri vaihtoehtoja arvioitiin tarkasti ja lopulta tehtiin päätös käyttää teollisuustason 3D-tulostamista useisiin mekaniikkakomponentteihin. “Alkaessamme miettiä sarjatuotantoon siirtymistä, tutustuimme erilaisiin valmistustekniikoihin ja vaikutti siltä, että 3D-tulostaminen olisi järkevää useiden muoviosien kohdalla”, toteaa Aeromonin operatiivinen johtaja Vesa-Pekka Murtovaara.

Yhteistyö 3D Formtechin kanssa alkoi kilpailutuksen myötä. Hinnan lisäksi yhteistyön aloittamiseen vaikutti vaatimusten mukainen teknologia. “Tulostusmateriaaleilla on erilaisia vaatimuksia esimerkiksi minimiainevahvuuksien ja geometrian suhteen. 3D Formtech kykenee tuottamaan sellaisia osia, joita me tarvitsemme työssämme. 3D Formtechin teollisten menetelmien avulla tulostettujen kappaleiden pinnanlaatu ja mekaaniset ominaisuudet ovat ihan omaa luokkaansa”, kehuu Murtovaara.

3D-TULOSTAMINEN KANNATTAVAN LIIKETOIMINNAN ELINEHTONA

Lähes kaikki Aeromonin muovikomponentit valmistetaan 3D-tulostamalla. “Meillä on oikeastaan tällä hetkellä mittalaitteessa vain yksi omaa suunnittelua oleva muoviosa, jota ei tulosteta. Käytössä on myös useampaa materiaalia – kovaa ja jäykkää muovia, sekä hieman joustavaa materiaalia, jota on käytössä esimerkiksi tiivisteissä”, Murtovaara kertoo.

Näin ollen tulosteita tarvitaan paljon, mutta usein pieniä määriä kerrallaan. Ketterä 3D-tulostaminen on Aeromonille elinehto kannattavan liiketoiminnan ylläpitämiselle. “Meillä ei olisi taloudellisia resursseja valmistaa pieniä sarjoja muilla menetelmillä. Pystymme pitämään varastomme arvon alhaisena, sillä saamme 3D Formtechilta tavaraa vaikka yksittäisinä kappaleina hyvin rivakalla toimitusajalla”, toteaa Murtovaara. Tämä on Murtovaaran mukaan tuonut Aeromonille myös mahdollisuuden tuoda joustavammin uusia innovaatioita tuotantoon. “Perinteisempi valmistusteknologia kahlitsee aika paljon kappaleiden geometriaa, koska osat pitää saada esimerkiksi ruiskupuristusmuotista ulos. Aeromonin valmistama mittalaite on hyvin monimutkainen ja 3D-tulostaminen on yksinkertaisesti muita keinoja helpompi tapa valmistaa useat komponentit.”

aeromon 3D-tulostus

Murtovaara on havainnut ennakkokäsityksiä 3D-tulostamisesta, joita muutetaan hiljalleen. “Monet mieltävät yhä, että kyseessä olisi pelkästään prototyyppivaiheen valmistusmenetelmä. 3D-tulostettujen osien käyttö sarjavalmistetuissa laitteissamme herättää usein kiinnostusta asiakkaiden keskuudessa. Käytyjen keskustelujen myötä tietous valmistustekniikan eduista lisääntyy maailmalla.”

YHTEISTYÖ 3D FORMTECHIN KANSSA

Murtovaara on ollut erittäin tyytyväinen yhteistyöhön 3D Formtechin kanssa. Erityisesti palvelun nopeus ja proaktiivisuus saavat kiitosta. “Kun suunnittelemme jotain uutta, saamme nopeasti palautteen valmistuksen asiantuntijalta. Kysymyksiin saa aina vastauksen ja proaktiivisesti tarjotaan mahdollisimman toimivia ratkaisuja. Tuotteet toimitetaan luvatussa ajassa. Mistään ei kieltäydytä ja hommat saadaan hoidettua”, Murtovaara tuumii. “Olemme aina yhdessä löytäneet ne tavat, joilla meidän suunnittelemat osat on saatu tulostettaviksi.”

Joskus myös tuotannossa tapahtuu pieniä viivästyksiä sekä muutoksia. Murtovaara kehuu 3D Formtechia nopeasta reagoinnista ja aktiivisesta viestinnästä näissä tapauksissa. “Jos joskus on tullut päivän tai kahden viivästys, siitä on ilmoitettu heti. Ei ole tarvinnut soittaa perään ja ihmetellä, missä tavarat ovat. Mahdollisista muutoksista materiaaleissa saamme tietää hyvissä ajoin ja pääsemme kokeilemaan korvaavaa materiaaliehdokasta. Myös harvat reklamaatiot on hoidettu rivakasti ja hyvässä hengessä. Samasta asiasta ei tarvitse koskaan kahta kertaa sanoa”.

Murtovaara suosittelee yhteistyötä 3D Formtechin kanssa mielellään. “Suosittelen ehdottomasti yhteistyötä kaikille toimijoille, jotka voisivat hyötyä 3D-tulostamisesta”.

Tiivis yhteistyö jatkuu tulevaisuudessakin, mistä myös me täällä 3D Formtechilla olemme innoissamme.

aeromon 3D-tulostus

Oletko sinä valmis 3D-tulostuksen tarjoamiin rajattomiin mahdollisuuksiin?