Vaatesuunnittelija Sofia Ilmosen luomuksia on nähty niin Linnan juhlissa 2023 kuin TTK:ssa laulaja Yonan ylläkin. Komeaa kansainvälistä uraa tehneen Ilmosen upeiden vaatteiden taustalla on loppuun asti mietitty modulaarinen konsepti, jossa neliömäisiä moduuleita yhdistelemällä sama vaate muokkautuu eri tarpeisiin. Oleellinen osa konseptia ovat moduulit toisiinsa liittävät 3D-tulostetut napit ja kiinnikkeet. Miten 3D Formtech tukee Sofia Ilmosen pintamuodin vastaista linjaa? Lue lisää!

Yhteistyön lähtökohdat ✔️

Sofia Ilmosen arvomaailmassa eettisyys on tärkeä asia – miten muotia voi lähestyä kestävämmin. Maisteriopinnoissa Aalto-yliopistossa kestävä, modulaarinen konsepti alkoi monien kokeilujen kautta muotoutua kurssi kurssilta. Mutta yksi tärkeä pulma piti vielä ratkaista:

”Aloin miettiä kiinnityssysteemiä – mikään normaali nappi ei ole toimiva ja purkaminen jättää jäljen”, Sofia kertoo. ”Kokeilin kaikkea perheen tuella. Isä sorvasi puusta ja muovista aihioita, ja kokeilujen pohjalta veljeni mallinsi napinläpilenkkien läpi menevän kaksikantaisen napin.”

Koska Aalto-yliopistolla on hyvät mahdollisuudet 3D-tulostamiseen, tehtiin ensimmäiset kokeiluversiot siellä. Yhdessä puvussa voi kuitenkin olla 100–500 erilaista nappia ja muuta osaa, joten on selvää, että avuksi tarvittiin ammattimainen 3D-tulostusyritys.

”Alkuvaiheessa yhteistyö toisen yrityksen kanssa meni hyvin, mutta heidän luovuttuaan käyttämästäni valkoisesta PA12-tulostusmateriaalista piti lähteä etsimään uutta yhteistyökumppania”, Sofia kertoo. ”Pyysin testieriä muutamalta yritykseltä, ja 3D Formtechin laatu oli priimaluokkaa.”

sofia ilmonen 3D-tulostus

Tasalaatuista ja kestävää jälkeä ✔️

Tuoreesta yhteistyöstä 3D Formtechin kanssa Sofialla on vain hyvää sanottavaa.

”Vaikka kysymys on pienistä osista, voivat tulosteiden laatuerot vaikuttaa esimerkiksi värjäytymisen tasaisuuteen”, Ilmonen kertoo. ”3D Formtechin kanssa sitä ongelmaa ei ole ollut. Lisäksi osien kestävyys on ollut hyvä.”

Sofiaa miellyttää myös tehokas palvelu. ”Kaikki on hoitunut yksinyrittäjälle huolettomasti”, hän summaa. ” Nyt ollaan vielä alkuvaiheessa, mutta kaikkinensa olen tosi tyytyväinen yhteydenpitoon ja halukkuuteen kehittää juttua kanssani. Minullakin on halu miettiä osia vielä viimeistellympään muotoon, eikä ole epäilystäkään, etteikö heidän kanssaan se olisi mahdollista.”

Linnan juhlat on merkkipaalu ✔️

Vuoden 2023 Linnan juhlissa kansanedustaja Minja Koskelan yllä herätti huomiota Sofia Ilmosen suunnittelema asu, jota lehdistö kuvaili juhlien tyylikkäimpiin kuuluvaksi.

”Linnan juhlat on jokaisen vaatesuunnittelijan pieni merkkipaalu”, Ilmonen hymyilee. ”Oli tosi hienoa saada töitään sinne – Koskelan lisäksi myös Aalto-yliopiston professorin päällä.”

Sofia on tyytyväinen juhlapuvun 3D-tulostettuihin yksityiskohtiin, jotka olivat toimivia ja kauniita.

”Kun tekee tietylle henkilölle, niin vaatteen pitää olla omannäköinen ja siinä on hyvä olla”, Ilmonen listaa. ”Tarkoituksena on myös käyttää samaa asua hääpukuna kokoamalla sen uudella tavalla uudenlaiseksi siluetiksi.”

Minja Koskela puku

Kuvissa Minja Koskela, kuvat ottanut Elle Laitila/Iltalehti

Paljon annettavaa muodille ✔️

Vaikka muotialan aluevaltaus onkin 3D Formtechille kirjaimellisesti nappikauppaa, on asiakkuudesta vastaava Venla Lehtinen innoissaan. ”Toivottavasti näkisimme muitakin vastaavia toimijoita esimerkiksi koruntekijöistä”, hän toivoo. ”Jännä ettei ole enemmän kysytty. Ehkä ajatellaan, että 3D-tulostus on toisenlaisen teollisuuden juttu, vaikka siinä voi ajatella luovasti.”

Sofia Ilmonenkin suosittelisi vaatesuunnittelualan kollegoilleen 3D Formtechin palveluita.

”Millä muulla tavalla saisi spesiaalin oman napin tehtyä”, hän kysyy. ”3D-tulostus on hyvä, helppo ja edullinen tapa kokeilla juttuja!”

Valmistavan teollisuuden uusi normaali luodaan nyt. Haluatko keskustella siitä, mitä teollisuustason 3D-tulostus muovista ja metallista voisi teille mahdollistaa?

Varaa maksuton tapaaminen asiantuntijan kanssa