Vuosi 2022 lähestyy loppuaan ja on aika summata yhteen, miten kulunut vuosi on mennyt. Mitä tästä vuodesta jää käteen? Miltä alan kehitys näyttää? Mitä voit odottaa tulevalta vuodelta? Tässä blogikirjoituksessa on aika sukeltaa näiden aiheiden pariin!

Ala kasvaa ja kehittyy kiihtyvällä vauhdilla ✔️

Vuosi 2022 on ollut monilta osin maailmalla haastava, kun niin sota, koronapandemia, energiakriisi kuin nousevat kustannukset ovat luoneet epävarmuutta tulevaan. Myös meillä 3D Formtechilla syksy on ollut kevättä tasaisempi, mutta siitäkin huolimatta kasvua on tullut ja työntekijöitä meiltä löytyy näin vuoden lopussa jo 16. Teollisuustason 3D-tulostus muovista ja metallista ei ole pelkkää tulevaisuutta, vaan toden totta vahvasti tätä päivää. Kuten aiemminkin olemme kertoneet, tutkimusten* mukaan globaalin 3D-tulostusmarkkinan odotetaan kasvavan 20,8 % vuotuisella vauhdilla vuosina 2022–2030 ja saavuttavan 76,16 miljardia dollaria vuoteen 2030 mennessä. Voidaan todeta, että teollinen 3D-tulostus on tullut jäädäkseen ja sen potentiaali omalle bisnekselle on hyvä selvittää pikimmiten.

Olimme marraskuun puolivälissä toista kertaa mukana Frankfurtissa järjestetyssä Formnextissä, joka on teollisuustason 3D-tulostuksen johtava tapahtuma. Lähdimme messuille isoilla odotuksilla ja oli mukavaa huomata, että 3D Formtech aletaan tuntea laadukkaana ja luotettavana toimijana myös Suomen ulkopuolella. Saksassa vietetyt viisi päivää vahvistivat sitä, että olemme oikealla tiellä. Meillä 3D Formtechillä laatu on toiminnan keskiössä kaikessa mitä teemme. Toiminnassamme se tarkoittaa koko tuotantoprosessin kokonaisvaltaista hallintaa ja sitä, että asiakkaamme ovat tyytyväisiä ja saavat niin ensiluokkaisia tuotteita kuin ensiluokkaista palvelua. Sitä, että suunnitellut ja valmistetut osat ovat käyttötarkoitukseensa sopivia, laadukkaita ja kestäviä. Toisaalta myös sitä, että asiakas saa meiltä tilaamansa osat luvatussa aikataulussa. Alan kasvu ja kehitys näkyi myös Formnextissä, jossa näytteilleasettajia oli aiempaa vuotta enemmän ja messuvieraitakin neljässä päivässä lähemmäs 30 000.

formnext 3d formtech

Koronaviruspandemian ja muiden viimeaikaisten tapahtumien vuoksi monessa yrityksessä pohditaan erilaisia tapoja osien valmistukseen. 3D-tulostus mm. ketteröittää tuotantoprosessia, parantaa toimitusketjujen kestävyyttä ja auttaa monia yrityksiä valmistamaan muovi- ja metalliosia entistäkin kustannustehokkaammin ja nopeammin. Tänä päivänä tuotteita tai niiden osia ei kannata tilata toiselta puolelta maailmaa, kun laadukkaiden osien suunnittelu ja valmistus onnistuvat ketterästi myös lähellä. Tiesitkö, että meillä 3D Formtechillä Jyväskylässä valmistuu viikkotasolla jopa 10 000 muovi- ja metalliosaa? Tilaamasi tuotteet ovat valmiita jopa muutamassa päivässä.

Laadukas tekeminen korostuu tulevaisuudessakin ✔️

Tästä kertoo myös myönnetty vuosi sitten meille myönnetty laadukkaasta johtamisesta kertova ISO9001:2015-sertifikaatti. Sertifikaatin myöntämisen perusteena oli mm. vahva asiakaslähtöisyys, ylimmän johdon motivaatio ja vaikuttavuus, prosessilähestymistapa sekä jatkuva kehittyminen. Sertifikaatti auttaa varmistamaan, että asiakkaat saavat yhtenäisiä, laadukkaita tuotteita ja palveluita, ja sitä kautta monia hyötyjä heidän liiketoimintaansa.

>> Lue lisää siitä, kuinka meillä laatu varmistetaan

Meidän kokemustemme mukaan Formnextissä ei tullut eteen mitään tajunnanräjäyttäviä uutuuksia. Toki jatkuvasti on tarjolla mm. parempia parametrejä ja laitteita, mutta perusasiat ovat pysyneet ja pysyvät ennallaan. Aiomme jatkossakin keskittyä laadukkaaseen tekemiseen, ensiluokkaiseen asiakaskokemukseen ja teollisen 3D-tulostuksen rajattomista mahdollisuuksista kertomiseen. Paljon sitä jo hyödynnetään, mutta potentiaalia on edelleen paljon käyttämättä. Vaikka olisit hyödyntänyt 3D-tulostusta jossakin vaiheessa, kannustamme rohkeasti olemaan yhteydessä ja selvittämään, miten siitä saadaan kaikki hyöty irti vuonna 2023. Pelkkien prototyyppien sijaan entistä useampi yritys valmistaa myös lopputuotteita 3D-tulostamalla, jossa ammattimaisella jälkikäsittelyllä varmistetaan osien erinomainen pinnanlaatu, kestävyys, toimivuus ja visuaalisuus. Kerromme pian lisää mm. pintatekstuureista ja 3D-tulostuksen roolista laadukkaiden lopputuotteiden valmistuksessa, joten pysy kuulolla.

Mitä voit odottaa vuodelta 2023? ✔️

Me 3D Formtechilla odotamme innolla tulevaa vuotta. Kuten blogikirjoituksen alussa kirjoitimme, ala kasvaa jatkuvasti ja olemme miellellämme apuna yrityksille, jotka haluavat selvittää teollisen 3D-tulostuksen mahdollisuuksia omalle liiketoiminnalleen. Näin toimitusjohtajamme Toni Järvitalo kiteyttää tuntemuksiaan: “Näen 3D-tulostuksen yleisesti kasvavana alana, jolla alkaa olla merkittävä rooli suomalaisessa teollisuudessa. Ei puhuta enää vain prototyypeistä, vaan yritykset ovat vakavasti ottaneet strategiaansa sen ja entistä enemmän myös lopputuotteita valmistetaan 3D-tulostamalla. On ollut ilo nähdä se, kuinka merkitys kasvaa suuremmaksi! Olemme kuitenkin Suomessa vielä alkuvaiheessa sen kanssa, miten monipuolisesti teollista 3D-tulostusta voidaankaan hyödyntää eli potentiaalia on vielä”.

3d formtech formnext

Meillä riittää vielä loppuvuodeksi helinää ja helskettä, kun tuotantotilojemme laajennus valmistuu. Laajennuksen myötä tuplaamme nykyiset toimitilat, joiden myötä meillä on entistäkin paremmat tilat niin varsinaiseen tulostukseen kuin muuhunkin työn tekemiseen. Erityisesti työturvallisuuteen ja työn tekemisen olosuhteisiin ollaan kiinnitetty huomiota, ja odotamme innolla, että pääsemme starttaamaan vuoden 2023 isommissa tiloissa.

Tulemme jälleen vuonna 2023 investoimaan uusiin koneisiin sekä jälkikäsittelymenetelmiin, joita meiltä tälläkin hetkellä jo kattava tarjooma löytyy. Ammattimainen jälkikäsittely varmistaa, että yhä useampi yritys hyödyntää teollista 3D-tulostusta nimenomaan laadukkaiden lopputuotteiden valmistukseen – ja me olemme siinä mielellämme apuna.

Joulun pyhät olemme kiinni, mutta muutoin tuotanto pyörii. Uusiin tiloihin siirrymme joustavasti seuraavien viikkojen aikana, jolloin tuotannossa voi ilmetä pieniä viiveitä. Tässä kohtaa kiitämme jokaista kuluneesta vuodesta. “Kiitokset jokaiselle, joka luottaa meidän palveluihin ja tekemiseen! Yhä useampi asiakas pysyy meillä pitkään ja se kertoo meille siitä, että olemme tehneet paljon oikein ja tuotetaan ennen kaikkea sitä hyvää laatua”, Toni kiteyttää.

Kiitos jokaiselle vuodesta 2022 ja rauhallista joulun aikaa!