Yrittäjänä tai yrityksen liiketoimintaa kehittävänä tiedät varmasti, että katse on nykyhetken lisäksi siirrettävä ennen kaikkea tulevaan. Kuinka pysyä mukana markkinassa? Mitkä ovat ne kilpailuedut, jotka erottavat teidät kilpailijoistanne? Miltä liiketoimintanne näyttää kolmen, viiden tai kymmenen vuoden päästä? Aidon kilpailuedun hankkiminen ja sen säilyttäminen käyvät yhä haastavammiksi globaaleilla markkinoilla. Tässä blogissa kerromme sinulle, miltä teollisuustason 3D-tulostuksen tulevaisuus näyttää ja millaisia trendejä olemme tunnistaneet.

3D-tulostamalla kohti ekologisempaa tuotantoa 🌱

Yksi tärkeä näkökulma ja haaste monelle yritykselle on ekologisuus ja kasvihuoneilmiön jarruttaminen, johon myös 3D-tulostuksen myötä voidaan vaikuttaa. Ekologisuuteen kiinnitetään jatkuvasti enemmän huomiota niin materiaaleissa kuin itse tuotannossa. Jo tänä päivänä erilaiset biopohjaiset ja biohajoavat materiaalit mahdollistavat osien ekologisemman tuotannon. 3D-tulostuksella on ekologisuuden näkökulmasta etulyöntiasema perinteisiin valmistusmenetelmiin verrattuna. Miksikö? Koska siinä missä perinteisin menetelmin esimerkiksi muoviosasta voi mennä paljonkin materiaalia hukkaan, 3D-tulostaessa käytetään vain se määrä materiaalia, mikä on tarpeen.

Me 3D Formtechillä kiinnitämme jatkuvasti huomiota myös materiaalien kierrätysasteisiin. Esimerkiksi käyttämässämme PA12 -muovissa ajoon menee 50% uutta ja 50% käytettyä materiaalia. Loppujen lopuksi käyttämillämme jauhepetitekniikoilla 95% materiaalista käytetään ja vain n. 5% menee hukkaan. Tulevaisuudessa ekologisuus tulee olemaan entistäkin suurempi trendi, johon myös me omalta osaltamme pyrimme vastaamaan.

Toimivampaa logistiikkaa 🌎

Tutkimusten mukaan lähes 75% jakeluketjuista vastaavista henkilöistä raportoi vuonna 2020 koronapandemian tuoneen häiriöitä ja keskeytyksiä yrityksen logistiikkaan. Näistä yrityksistä lähes puolella ei ollut valmista suunnitelmaa siihen, kuinka selvitä mahdollisista häiriöistä.

Kerroimme Alihankintamessuilla 2021 tapauksesta, jossa asiakkaallamme oli haasteita komponenttien saatavuudessa ja toimituksissa. Kävimme komponentin silloista geometriaa ja funktiota läpi. Palautteemme perusteella asiakas teki tarvittavat muokkaukset ja teimme vain viikossa muutamankin nopean iteraation. Kun lopullinen toimiva malli löytyi, aloitimme välittömästi sarjatuotannon. Lopulta alle kahdessa viikossa saimme asiakkaalle tarjottua nopeat iteraatiokierrokset ja 2000 osaa loppukäyttöön. Asiakas tarvitsee komponentteja 3000 kpl kuukaudessa ja kyvykkyytemme on tehdä 3000-6000 kpl viiden päivän läpimenoajalla. Materiaalina venttiilikomponentissa toimi Polyamidi PA 2200. Yhden komponentin hinnaksi muodostui 0,69€ – nopeasti, tehokkaasti ja laadukkaasti.

Yksittäisiä komponentteja tai varaosia ei siis kannata tilata toiselta puolelta maailmaa. 3D-tulostamalla homma hoituu moninkertaisesti nopeammin, ketterämmin ja ekologisemmin!

Enemmän mahdollisuuksia tuotteiden suunnitteluun 🖌

Siinä missä aiemmin erilaiset tuotteet ja niiden osat on jouduttu suunnittelemaan valmistettavuuden ehdoilla, 3D-tulostus tuo rajattomat mahdollisuudet myös suunnittelijan saataville. Enää ei tarvitse mennä se edellä, miten tuote voidaan valmistaa vaan se edellä, mitä tuotteen tai osan halutaan olevan ja tekevän. Perinteisissä, valamiseen perustuvissa tuotantomenetelmissä monimutkaisuus on punainen vaate ja tietää usein kustannusten nousua tai valmistuksen mahdottomuutta, mutta 3D-tulostamisessa asia on päinvastoin.

Perinteisiin tuotantomenetelmiin tottuneella suunnittelijalla voi siis mennä hetki 3D-tulosteiden suunnittelun haltuunotossa, kun vaadittava ajattelutapa on käytännössä täysin päinvastainen aiempaan verrattuna. Ne periaatteet, jotka pätivät vielä perinteisissä tuotantomenetelmissä, on 3D-aikakaudella vaihdettava uusiin. Tämä mahdollistaa tulevaisuudessa suunnittelijoille entistäkin vapaammat kädet suunnitteluun!

Joko luit suunnittelijoille suunnatun oppaamme? Jos et, lataa se maksutta itsellesi täältä!

Teollisuustason 3D-tulostus

Lataa maksuton asiantuntijaopas 👇

Miltä siis 3D-tulostuksen tulevaisuus näyttää? Jos meiltä kysytään, ehdottomasti valoisalta! Kirjoitimme maksuttoman asiantuntijaoppaan “Teollisuustason 3D-tulostuksen trendit ja tulevaisuus”, jossa kerromme sinulle tässä blogissa olleiden vinkkien lisäksi:

✔️ Miksi 3D-tulostaminen voi olla voittava kilpailuetu?
✔️ Mitä ovat digitaaliset kirjastot?
✔️ Miksi 3D-tulostus on ennen kaikkea strateginen valinta?
✔️ Mitä älykkäät materiaalit ovat ja kuinka ne tuovat lisää mahdollisuuksia 3D-tulostukseen?
✔️ Kuinka voit suunnitella ja valmistaa entistäkin paremmin erilaisille asiakkaille räätälöityjä tuotteita – laadukkaasti, nopeasti ja kustannustehokkasti?

Lataa maksuton opas itsellesi täältä!

Onko teollisuustason 3D-tulostus muovista ja metallista osa teidän strategiaanne vuonna 2022? Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!