Paras hetki oli eilen, mutta toiseksi paras hetki on tänään. Teollisuustason 3D-tulostus ei siis ole enää pelkästään tulevaisuuden teknologia, vaan se on jo tässä ja nyt. Jos haluat pysyä kehityksen kelkassa mukana, jatka lukemista. Kuinka 3D-tulostus vertautuu muihin valmistusmenetelmiin? Mikä on tilanne Suomessa ja maailmalla? Mistä ja miten lähteä liikkeelle, jos 3D-tulostus kiinnostaa? Tässä blogissa vastaamme näihin kysymyksiin!

Kannattaako kaikkea 3D-tulostaa? 🤔

3D-tulostusta voidaan hyödyntää nykypäivänä alalla kuin alalla, kuten autoteollisuudessa, ilmailuteollisuudessa, meriteollisuudessa, tekstiilituotannossa, rakennusteollisuudessa, lääketeollisuudessa, metalli -ja konepajoilla sekä monella muulla alalla – jopa elintarviketeollisuudessa esimerkiksi pakkausten tuotannossa, vain muutamia mainitaksemme. Materiaaleina käytetään teollisuustason muovia ja metallia, jotka vastaavat tiukkoihinkin vaatimuksiin. Koneet voivat pyöriä läpi vuoden ja vuorokauden ympäri, eivätkä ne vaadi valtavasti työvoimaa, joka tehostaa ja nopeuttaa tuotantoa. 3D-tulostamalla valmistetut kappaleet ovat usein myös kestävämpiä, kevyempiä ja sopivat monimutkaisiinkin tarpeisiin. Sopiiko 3D-tulostus siis ihan kaikkeen? Ei. Onko se parempi vaihtoehto kuin muut valmistusmenetelmät? Riippuu tilanteesta. 3D-tulostukseen liittyy paljon hypeä, mutta kaikkea ei kannata tulostaa nyt eikä tulevaisuudessa. 3D-tulostus ei siis tule korvaamaan muita valmistusmenetelmiä, mutta ottaa paikkansa muiden valmistusmenetelmien rinnalla.

teollinen 3D-tulostus kasvaa

Kuviossa on havainnollistettu sitä, kuinka 3D-tulostuksen rooli on kasvusuunnassa muihin valmistusmenetelmiin verrattuna. Tutkimusten mukaan globaalin 3D-tulostusmarkkinan odotetaan kasvavan 20,8 prosentin vuotuisella kasvuvauhdilla vuosina 2022–2030 ja saavuttavan 76,16 miljardia dollaria vuoteen 2030 mennessä. Myös meillä 3D Formtechillä vuosittainen kasvuvauhti on 20-30% luokkaa. Voidaan siis todeta, että teollinen 3D-tulostus on tullut jäädäkseen ja sen potentiaali omalle bisnekselle on hyvä selvittää pikimmiten.

>> Lue asiakkaidemme kokemuksia täältä!

Mitä voimme oppia maailmalta? 🌍

Vaikka teollinen 3D-tulostus voi tuntua Suomessa vielä uudelta valmistusmenetelmältä, monessa maassa ollaan jo monia harppauksia pidemmällä sen hyödyntämisessä. Tästä ei kuitenkaan kannata lannistua, vaan ennen kaikkea ottaa mallia. Minkä tahansa asian tekeminen uudella ja erilaisella tavalla vaatii rohkeutta ja kykyä katsoa tulevaan. Kuten olemme aiemminkin kirjoittaneet, 3D-tulostus on ennen kaikkea strateginen valinta ja voi tuoda yrityksellesi merkittävää kilpailuetua. Monessa isossa kansainvälisessä yrityksessä on kirjattu liiketoimintasuunnitelmaan selkeät tavoitteet sille, kuinka suuri osa osista halutaan 3D-tulostettavan tai kuinka 3D-tulostuksen roolia kasvatetaan. Kun on olemassa selkeät tavoitteet, mittarit ja budjetit, saadaan myös tuloksia ja vaikuttavuutta.

teollinen 3D-tulostus kasvu

Miltä 3D-tulostuksen tulevaisuus näyttää? Aika kirkkaalta! Koronapandemia on vain kiihdyttänyt kasvua, kun moni yritys joutui saatavuuden kanssa uudenlaisten haasteiden eteen. Kerroimme maksuttomassa asiantuntijaoppaassa “3D-tulostuksen trendit ja tulevaisuus” mm. siitä, kuinka tutkimusten mukaan lähes 75% jakeluketjuista vastaavista henkilöistä raportoi vuonna 2020 koronapandemian tuoneen jonkinlaisia häiriöitä ja keskeytyksiä yrityksen logistiikkaan. Näistä yrityksistä lähes puolella ei ollut etukäteen valmista suunnitelmaa siihen, kuinka selvitä mahdollisista häiriöistä. Yksittäisiä komponentteja tai varaosia ei siis välttämättä kannata tilata toiselta puolelta maailmaa. 3D-tulostamalla homma hoituu moninkertaisesti nopeammin, ketterämmin ja ekologisemmin.

Logistiikasta puheen ollen, oletko kuullut digitaalisista kirjastoista? Ruiskuvalutekniikoilla yksittäistä osaa saatetaan valaa 2000 kpl, joista lopulta tarvitaan vain puolet, jolloin puolet jäävät turhaa pölyttymään varastoon. Digitaalisilla kirjastoilla tarkoitetaan sitä, että kun osa on digitaalisessa muodossa kirjastossa valmiina, voidaan on demand -periaatteen mukaisesti valmistaa osia tarpeeseen juuri niin monta kappaletta ja juuri silloin, kun tarvitaan.

Psst.. kirjoitamme parhaillaan uutta asiantuntijaopasta vihreämpään tulevaisuuteen ja teollisen 3D-tulostuksen ekologisuuteen liittyen, joten pysy kuulolla – pian kuulet lisää!

3D-tulostus kiinnostaa, mistä lähteä liikkeelle? ✔️

Jos mikään ei muutu, mikään ei muutu. Kannustammekin yrityksiä rohkeasti katsomaan liiketoimintaansa pala palalta ja pohtimaan, löytyisikö sieltä jokin vaihe, jossa 3D-tulostaminen olisi aidosti hyödyllistä. Kiinnitä tässä huomiota erityisesti tuoterakenteiden rakentamiseen, prototyyppien valmistamiseen, tuotekehitykseen, varaosiin ja koko tuotteen elinkaareen – olisiko siellä jokin vaihe, joka sujuisi ketterämmin, tehokkaammin ja paremmin 3D-tulostamisen avulla? Vai löytyisikö 3D-tulostamalla tapa tehdä asiat ihan uudella tavalla?

>> Lue lisää 3D-tulostuksesta SLS- ja DMLS-tekniikoilla!

Yksin ei tarvitse jäädä – me olemme sinua varten täällä. Mitä aikaisemmassa vaiheessa otat 3D-tulostuksen ammattilaisen mukaan keskustelemaan kanssasi, sitä paremmin voimme olla avuksi aina osan oikeanlaisesta suunnittelusta lähtien. Tiesitkö, että meidän kauttamme saat myös yrityksenne tarpeisiin räätälöityjä koulutuksia? Tietoa on saatavilla paljon, mutta siitä ei ole apua, jos sitä ei osata viedä käytäntöön tai se ei palvele parhaalla tavalla juuri teitä. Autamme teitä ymmärtämään konkreettisesti, mistä teollisessa 3D-tulostuksessa on kyse, kuinka se sopii juuri sinun yrityksellesi ja tuotteillesi, miten osat suunnitellaan optimaalisesti 3D-tulostettavaksi ja mitä tekniikoita tai materiaaleja kannattaa käyttää. Voitte olla joko 3D-tulostuksen kanssa vasta alkumetreillä tai omata jo kokemusta esimerkiksi protojen valmistuksesta, mutta haluatte saada myös lopputuotteet 3D-tulostettua. Lähdetään siis yhdessä rohkeasti testaamaan ja varmistamaan, toimiiko tuote myös 3D-tulostettuna!

teollinen 3D-tulostus

Tässä vielä kolme vinkkiämme siihen, kuinka saada 3D-tulostuksesta potentiaali irti:

✔️ Selvitä 3D-tulostuksen rooli ja tavoitteet – ja kirjaa ne ylös strategiaan.
✔️ Uskalla investoida. Katso nykyhetken lisäksi myös tulevaisuuteen. Paljonko budjetoitte esimerkiksi tuotekehitykseen? Onko tavoitteena tehokkaampi tuotanto?
✔️ Älä jää yksin. Ota mukaan 3D-tulostuksen ammattilainen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Me osaamme kertoa, miten juuri teidän kannattaa 3D-tulostusta hyödyntää. Voimme toimia niin kokonaisvaltaisena kumppanina kuin myös kouluttajana.

Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!