Savox Communications Oy Ab: “Yhteistyö 3D Formtechin kanssa sopii kuin nappi silmään!”

Savox Communications Oy Ab on erikoistunut suunnittelemaan ja valmistamaan vaativaan ammattikäyttöön tarkoitettuja viestintäratkaisuja ja -laitteita, teollisuustietokoneita sekä kuulonsuojainratkaisuja. Savox on palvellut asiakkaitaan aina puolustusvoimista teollisuuteen maailmanlaajuisesti jo vuodesta 1982 lähtien. Lue, miten 3D-tulostus on heitä auttanut ja millaista yhteistyö 3D Formtechin kanssa on ollut!

YHTEISTYÖN LÄHTÖKOHDAT

Aloitetaan tarinalla, joka kuvastaa Savoxin toimintaa: Rakennustyömaan työntekijöille on hankittu suojauskypäriä yhdeltä toimittajalta. Työmaan paukkeessa herää tarve suojata rakennustyöntekijöiden kuuloa ja seuraavaksi hankitaan kuulonsuojaimia toiselta toimittajalta. Kuulonsuojaimet eivät ole yhteensopivia kypärän kanssa ja ennen kaikkea, vaikeuttavat työntekijöiden välistä kommunikointia. Kommunikaation helpottamiseksi päädytään hankkimaan kommunikaatiovälineet, jotka jälleen kerran ovat eri maata muiden välineiden kanssa.

Esimerkiksi tällaisessa tilanteessa yritykset kääntyvät Savoxin puoleen. Savoxin Jyväskylässä sijaitsevalla toimipisteellä tuotetaan erilaisia suojain- ja viestintävälineitä sekä saadaan jokainen väline soittamaan samaa säveltä. “Asiakkaamme ongelmat liittyvät usein siihen, että on tehty eri hankintoja, jotka eivät sovi yhteen. Tehtävänämme on keksiä ratkaisu siihen, miten vaikkapa radiopuhelin alkaa kommunikoimaan kuulonsuojainten kautta. Kun mietimme kokonaisuuden mahdollisimman pitkälle, asiakkaamme ei tarvitse ostaa täysin uusia tuotteita”, kuvaa Savoxin tuotepäällikkö Arsi Muittari.

Yhteistyö 3D Formtechin ja Savoxin välillä alkoi vuonna 2019, kun yrityksessä haluttiin ottaa suuria harppauksia tuotekehityksen näkökulmasta. Muittari muistelee ennen 3D-tulostamista elettyä aikaa: “Valmistamme erilaisia muovisia tuotteita ja osia muoteilla. Muottien tekeminen on kallista ja aiemmin yksilöllistä ratkaisua tarvitsevan asiakkaan piti ostaa meiltä niin suuri erä, että muotti oli kannattavaa tehdä. Asiakkaan piti sitoutua ja uskoa siihen, että hänen tuotteensa menee varmasti kaupaksi. Tästä syystä kauppa saattoi usein jäädä tekemättä”.

Vastaavilta tilanteilta haluttiin välttyä jatkossa ja yhteistyökumppaniksi valikoitui 3D Formtech. “Tässä tilanteessa yhteistyö 3D Formtechin kanssa sopii kuin nappi silmään”, hehkuttaa Muittari.

3D-TULOSTUKSESTA ON MONEKSI

Kumppanuus Savoxin ja 3D Formtechin välillä pitää sisällään monenlaisia projekteja. Savoxin asiakkaisiin lukeutuvat muun muassa eri maiden armeijat sekä puolustusvoimat. “Heiltä tulee hyvin tarkkoja ja erikoisiakin pyyntöjä. Kun tehdään pieniä määriä elektronisia high tech -tuotteita, on 3D-tulostaminen paras valinta. Puhuttaessa taas mitoista ja muodoista, 3D-tulostimella saa erittäin tarkkaa jälkeä”, kertoo Muittari.

Muittari jatkaa, kuinka 3D-tulostaminen on mahdollistanut myös ketterämpää tuotekehitystä: “Uusien tuotteiden valmistuksessa on ollut se haaste, että tuotetta pitäisi pystyä testaamaan ennen kalliin muotin hankintaa. Yhteistyömme aikana tuotekehitys on nopeutunut huomattavasti. Jos meillä on jokin idea, voimme tulostuttaa sen ja testata idean toimivuutta. 3D Formtechin tietotaito tulee esille siinä, kuinka nopeasti saamme laadukkaita prototyyppejä. Meille ehdoton etu on se, että mitä nopeammin homma saadaan maaliin, sen parempi – hitaasta tuotekehityksestä syntyy kustannuksia kaikille osapuolille”. Hän jatkaa kehuen: “3D Formtechin toiminta on itseohjautuvaa. Meillä saattaa olla ainoastaan alustava idea, josta he tekevät piirrokset sekä valmiin laadukkaan protomallin nähtäväksi”.

3D-tulostamalla prototyypit saadaan tehtyä yksityiskohtaisesti valmiin tuotteen näköisiksi, jolloin tuotteen design, toiminta ja ergonomia voidaan varmentaa ennen kuin tuote laitetaan tuotantoon. 3D-tulostamisen yksityiskohtaisuudesta on muitakin hyötyjä, sillä se auttaa palvelemaan erilaisia asiakkaita tarpeineen joustavammin. “Emme voi muokata valmiita muotteja, mikäli asiakkaallamme on spesifi tarve. Esimerkiksi eräs asiakkaamme tarvitsi apua kahden eri osan yhteensovittamisessa. 3D Formtech suunnitteli tarvittavan lisäosan ja tilasimme lisäosaa massatuotantona. Näin 3D Formtech auttaa meitä palvelemaan asiakkaitamme paremmin”, muistelee Muittari.

3D Formtech & Savox

KATSE ETEENPÄIN, YHDESSÄ TEHDEN

Me 3D Formtechilla allekirjoitamme sen, että 3D-tulostus on tätä päivää ja tuo rajattomia mahdollisuuksia eri aloille. 3D-tulostus on ennen kaikkea uudenlainen tapa ajatella – ja me tarjoamme ideoita ja inspiraatiota siihen, kuinka asiat tehdään uudella tavalla. Muittari komppaa: “Minusta 3D-tulostaminen on aivan arkipäivää eikä tulevaisuutta. Ilman 3D-tulostusta toimisimme joustamattomammin, emmekä voisi tarjota asiakkaillemme niin monipuolisesti vaihtoehtoja. 3D-tulostusta tarvitaan ja sen merkitys tulee vain kasvamaan entisestään kaikilla aloilla”.

Vaikka 3D-tulostuksella saadaan tarkkoja tuotteita, se ei valmistusmenetelmänä ole vain monimutkaisia muotoja tai prototyyppejä varten. “Muotilla valmistaminen on halvinta ja osan tekeminen on erittäin helppoa: koneesta tulee ulos täydellisen valmis tuote. Olemme kuitenkin huomanneet, kuinka nopeasti 3D-tulostus kirii muottivalmistusta kiinni myös yksinkertaisten osien massatuotannossa. Uskon, että tulevina vuosina 3D-tulostus voi olla varteenotettava vaihtoehto jopa muottivalmistuksen sijasta”, Muittari kertoo.

Totta on se, että 3D-tulostus kehittyy harppauksin. Teknologian kehittyessä myös laitteisto paranee entisestään. “Palvelu ja osaaminen ovat kehittyneet yhteistyön aikana. 3D Formtechille on tullut parempia laitteita ja laitteiden määrä kasvaa. Olemme voineet kokeilla eri muovilaatuja valmistuksessa. Savoxin tuotteet menevät todella kovaan käyttöön muun muassa teollisuuteen, laivastoon ja armeijaan, jolloin 3D-tulosteilta vaaditaan äärimmäistä kestävyyttä”.

SUOSITTELISITKO 3D FORMTECHIÄ?

Kiitollisuus yhteistyötä kohtaan huokuu Muittarista läpi koko keskustelun: “Kun asiakkaamme lähestyy meitä, otamme yhteyttä 3D Formtechiin ja kerromme tarpeemme, jotta voimme palvella omaa asiakastamme. Viimeisimmässä tapauksessa asiakkaamme halusi yhdistää kaksi tuotetta. Annoimme 3D Formtechille tuotteet käteen ja he skannasivat tarkat mitat ja räätälöivät sen perusteella ratkaisun. Voin suositella heitä!”. Hän jatkaa: “Palvelu on täydellistä, eikä mieleeni tule kuin pelkkiä positiivisia asioita. Saan 3D Formtechiin aina yhteyden ja kun olemme samassa kaupungissakin, meidän on helppo käydä tapaamassa toisiamme puolin ja toisin”.

Myös 3D Formtechin väki kiittää Savoxia menestyksekkäästä kumppanuudesta. Meille on ollut ilo kulkea asiakkaamme kanssa matka kohti älykkäämpää ja tehokkaampaa valmistusta. Innolla odotamme, mitä tulevaisuus tuo tullessaan!

Oletko sinä valmis kuulemaan lisää 3D-tulostuksen rajattomista mahdollisuuksista?

Tutustu maksuttomiin oppaisiin Pois muoteista? Lue lisää!