Jokainen yritys tarvitsee kilpailuetuja pysyäkseen elinvoimaisena. Jotain sellaista, mikä aidosti erottaa kilpailijoista ja on asiakkaille merkityksellistä. Kilpailluilla aloilla kilpailuedun hankkiminen ja sen säilyttäminen käyvät yhä haastavammiksi globaaleilla markkinoilla. 3D-tulostamisen tarjoamia rajattomia mahdollisuuksia kannattaakin selvittää oman kilpailuedun ja strategisen valtin rakentamisessa.

Kenelle 3D-tulostaminen sopii ja miksi se on strateginen valinta?

3D-TULOSTAMINEN TUO RAJATTOMAT MAHDOLLISUUDET KÄSILLESI

3D-tulostaminen saattaa kuulostaa joko kotitekoiselta puuhastelulta tai toisaalta utopistiselta tulevaisuuden tekemiseltä, jota hyödyntävät lähinnä tekniikan diplomi-insinöörit ja prototyyppien kehittäjät. Siihen liittyy myös edelleen paljon ennakkoluuloja ja väärinymmärryksiä, jonka vuoksi on kuitenkin saattanut pudota kehityksen kelkasta. Nyt onkin siis erinomainen hetki hypätä takaisin kyytiin ja selvittää teollisuustason 3D-tulostamisen todelliset hyödyt ja mahdollisuudet juuri sinun alallasi ja yrityksessäsi. 3D-tulostamisen mahdollisuudet ovat nimittäin rajattomat: sen avulla voidaan valmistaa niin prototyyppejä, yksittäisiä komponentteja kuin valmiita lopputuotteita tyylikkäästi viimeisteltynä. 3D-tulostaminen tuo uusia, ketteriä vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia markkinointiin, tuotantoon, tuotteisiin, lahjoihin, prototyyppeihin tai oikeastaan mihin vain keksii.

Mikäli mielikuvasi 3D-tulostamisen tuotteista on lähinnä se, että ne ovat kömpelöitä ja heikkorakenteisia muovirimpuloita, on tärkeää osata erottaa kotitekoinen 3D-tulostaminen ja teollisuustason 3D-tulostaminen toisistaan. Tänä päivänä esimerkiksi Boeing 777 pitää sisällään 600 erilaista 3D-tulostettua osaa, myös kriittisiä komponentteja aina turbiinisiivistä ja polttoainesuuttimista lähtien. Viimeistään tässä vaiheessa on siis hyvä heittää ennakkoluulot tulosteiden kestävyydestä romukoppaan.

Jos ne pitävät lentokoneet taivaalla, ne taatusti kestävät.

3D-TULOSTAMINEN STRATEGISENA VALINTANA

3D-tulostaminen kehittyy alana huimaa vauhtia, joten kannattaakin huolehtia, että on perillä sen viimeisimmistä mahdollisuuksista. Kuten sanottua, sen avulla voidaan valmistaa lähestulkoon mitä vain. Jokaisen yrityksen tulisikin selvittää, mitä 3D-tulostus voisi tarkoittaa juuri teidän tuotteille ja tuotannolle paitsi tällä hetkellä, ennen kaikkea tulevaisuudessa. Voittavat strategiat hiotaan nimittäin kuntoon etukäteen. Pohdi, haluatko sinä olla alallasi edelläkävijä vai hyödyntääkö kilpailijasi 3D-tulostamista ensin?

3D-tulostaminen on ala, joka kehittyy valtavin harppauksin ja siksi se mitä tiedettiin viisi vuotta sitten, on nyt jo liian vanhaa tietoa. Jos jokin on varmaa niin se, että maailma muuttuu ja teknologia vielä nopeammin. Se, mikä tänään tuntuu mahdottomalta, voi olla totisinta totta nopeammin kuin huomaammekaan. Vaikka uusimmat älyratkaisut ja tulevaisuusskenaariot voivat epäilyttää, on niillä yleensä yksi yhteinen tavoite: helpottaa elämäämme. Ja 3D-tulostaminen on totta tosiaan paitsi tulevaisuutta, myös jo tätä päivää.

Jokaisessa yrityksessä pohditaan sitä, mikä on voittava strategia ja keino aidon kilpailuedun luomiseen. 3D-tulostaminen voi tuoda aivan uusia ulottuvuuksia yritykselle ja siksi kannattaakin käydä läpi omaa liiketoimintaa pala palalta ja pohtia, löytyisikö sieltä jokin vaihe, jossa 3D-tulostaminen olisi aidosti hyödyllistä. Kiinnitä tässä huomiota erityisesti tuoterakenteiden rakentamiseen, prototyyppien valmistamiseen, alkutuotantoon, varaosiin ja koko tuotteen elinkaareen – olisiko siellä jokin vaihe, joka sujuisi ketterämmin, tehokkaammin ja paremmin 3D-tulostamisen avulla? Vai löytyisikö 3D-tulostamalla tapa tehdä asiat ihan uudella tavalla?

Miksi 3D-tulostus

MIKSI 3D-TULOSTUS?

3D-tulostaminen tarjoaa yrityksille monenlaisia hyötyjä. Sen avulla saadaan mm. poistettua useita suunnittelun ja teollisuuden esteitä sekä nopeutettua tuotesuunnittelua. 3D-mallinnus puolestaan mahdollistaa uusien osien ja tuotteiden kehittämisen ja valmistamisen ketterästi. 3D-tulostaminen voi tuoda strategista etua myös toimitusketjun yksinkertaistuessa ja toimitusvarmuuden lisääntyessä. Esimerkiksi varaosien tilaaminen ulkomailta sisältää aina tiettyjä riskejä, joita välttääkseen kannattaa tutustua kotimaisen 3D-tulostamisen mahdollisuuksiin.

Asiakkaamme ovat saaneet teollisuustason 3D-tulostamisesta monenlaista hyötyä liiketoiminnalleen. Robotiikan ja automaation kentällä toimiva Robotech kiteytti 3D-tulostuksen parhaiksi puoliksi mm. paremmat ja monipuolisemmat tuotteet, tehokkuuden, vapaamman muotoilun, uudenlaiset mahdollisuudet, tulostuksen nopeuden, tarkkuuden ja laadun, kustannussäästöt, laadukkaat materiaalit sekä yleisesti kaikenlaisen optimoinnin, oli se sitten painon, ulkonäön tai käytettävyyden näkökulmasta.

>> Lue Robotechin tarina tästä!

Maailmanlaajuisesti tunnettu hyvinvoinnin rakentaja Orion puolestaan on saanut 3D-tulostuksen avulla siirrettyä perinteisesti ruiskupuristustekniikalla tehtyjä osia 3D-tulostuksen pariin. Erilaisia osia pystytään valmistamaan nyt aiempaa kustannustehokkaammin ja osien toimitusaika on saatu typistettyä 2-3 kuukaudesta jopa viikkoon. Näin ollen niin varaosat, aputyökalut ja kulutusosat saadaan tuotantoon nopeasti ja 3D-tulostuksen avulla on voitu ratkoa myös sellaisia ilmiöitä, jotka eivät muiden valmistustapojen avulla ole mahdollisia.

>> Lue Orionin tarina tästä!

3D-TULOSTAMINEN KIINNOSTAA? TOIMI NÄIN!

3D-tulostamisesta löytyy valtavasti tietoa niin verkosta kuin alan opuksistakin, mutta helpoin ja varmasti mukavin tapa on keskustella alan toimijoiden kanssa ja käydä yhdessä läpi, mihin 3D-tulostaminen voisi olla ratkaisu juuri teillä. Etsiessäsi kumppania, jonka kanssa tutustua 3D-tulostamisen mahdollisuuksiin on hyvä muistaa, että tämäkin on hyvin laaja ja monipuolinen tekniikan ala, jossa on eri asioihin paneutuneita yrityksiä. Kannattaa siis perehtyä esimerkiksi yrityksen referensseihin ja toisaalta heidän kokemuksensa määrään.

Kysymällä ei koskaan häviä mitään, joten kannattaa rohkeasti lähteä selvittämään asiaa mieluummin kuin hylätä kaikki 3D-tulostamisen mahdollisuudet sen tuntuessa uudelta ja utopistiselta. Me 3D Formtechillä olemme alan asiantuntijoita ja kerromme mielellämme, mitä rajattomat mahdollisuudet juuri teille voivat tarkoittaa. Sinun ei siis tarvitse tietää sitä etukäteen itse, vaan me olemme täällä sitä varten. Ota yhteyttä, niin jutellaan lisää!

_______

Maksuttomassa asiantuntijaoppaassa ”Teollisuustason 3D-tulostus – paljon enemmän kuin pelkkiä prototyyppejä” kerromme…

  • Mihin käyttötarkoituksiin 3D-tulostus soveltuu?
  • Onko se vain prototyyppien valmistusta varten?
  • Millainen on 3D-tulosteen matka ideasta valmiiksi tuotteeksi?
  • Mitä eri vaiheita 3D-tulostuksessa on?
  • Kuinka eri valmistusmenetelmät eroavat toisistaan?
  • 8 syytä kiinnostua 3D-tulostuksesta
  • Mistä lähteä liikkeelle, jos 3D-tulostus kiinnostaa?

Lataa maksuton opas itsellesi nyt!