Grundium Oy valmistaa digitaalisia mikroskooppiskannereita, joilla digitoidaan mikroskooppinäytteitä. Skanneria hyödynnetään diagnostiikkaan lääke- ja eläinlääketieteessä skannaamalla esimerkiksi kudos- ja solunäytteitä. Laite on ainut laatuaan, eikä toista yhtä pientä ja mukana kuljetettavaa laitetta löydy markkinoilta. Laitteen osissa hyödynnetään 3D Formtechin tulostamia osia. Lue lisää, kuinka 3D-tulostaminen ja yhteistyö 3D Formtechin kanssa on mahdollistanut Grundiumille merkittävät kustannussäästöt!

Miksi 3D-tulostaminen ja 3D Formtech?

Tiivis yhteistyö Grundiumin ja 3D Formtechin välillä on kestänyt vuosia. 3D-tulostaminen on ollut osa Grundiumin mikroskoppiskanneria sen kehittämisestä saakka. Laitteen wlan-antennin alla oleva suojakuori on 3D-tulostettu ja yleisnäkymäkameran 3D-tulostetulla kuorella kameran linssistä on saatu visuaalisesti näyttävämpi. 3D-tulosteita käytetään myös laitteen sisällä parissa paikassa.

Tyypillisesti mikroskoopit sijaitsevat kiinteästi sairaaloissa, jolloin patologin on täytynyt tehdä diagnoosi aina paikan päällä. Grundiumin mikroskooppiskanneri mahdollistaa näytteiden ketterän käsittelyn. Laite on helposti siirrettävissä, ja teknologian ansiosta diagnoosi voidaan tehdä myös paikkariippumattomasti. “Laite muuttaa näytelasin digitaaliseen muotoon, jonka jälkeen näyte pystytään tutkimaan mistä päin maailmaa tahansa. Paikan päälle tarvitaan vain näytteen valmisteleva henkilö”, kertoo Grundium Oy:n teknologiajohtaja Janne Haavisto.

Yhteistyö alkoi lähipiirin suosituksesta sekä 3D Formtechin halukkuudesta valmistaa tarpeisiin sopivia tuotteita. 3D Formtech sanoi alusta asti tähtäävänsä myös massavalmistukseen eikä pelkästään protoiluun. Oli varsin nopeasti selvää, että tämä ajatus ja menetelmä sopisivat meille, kukapa ei haluaisi tuotanto-osien kanssa identtisiä proto-osia viikossa? Saimme myös suosituksen taholta, jolla oli aikaisempaa kokemusta 3D Formtechin palveluista. Sittemmin on todettu, että suositus kyllä piti paikkansa, sekä protoilu että suurempienkin määrien valmistus ovat hoituneet hienosti”, Haavisto kehuu.

muovin 3D-tulostus

3D-tulostaminen säästää merkittävästi aikaa ja rahaa

3D-tulostamalla osia saadaan valmistettua ketterästi ilman suuria muotti-investointeja. Parhaimmillaan säästetään merkittävä määrä aikaa sekä rahaa. “3D-tulostusta käyttämällä emme ole sidottuina tietyn muotoiseen muottiin, vaan saamme tarpeidemme mukaisia osia hyvinkin nopeasti. Kustannukset jäävät tyypillisesti muutamaan sataseen, joskus jopa kymppien tasolle, ja tuotteet tulevat viikon sisällä. Jos haluamme valmistaa yksinkertaisen muoviosan ruiskuvalamalla, muottikustannus on aina vähintään muutama tuhat euroa ja sen valmistaminen kestää tyypillisesti kuukauden”, Haavisto summaa.

Haavisto luettelee 3D-tulostamisen eduiksi myös joustavuuden ja helppouden. “Osien valmistaminen tulostamalla on niin helppoa, ettemme ole lähteneet edes harkitsemaan menetelmän korvaamista. Osaa pystytään myös muuttamaan tarvittaessa hyvinkin nopeasti. Tulostamalla voidaan valmistaa osia, joita ei pysty tekemään ruiskuvalamalla. Tällaisia ovat esimerkiksi negatiivisen päästön omaavat osat, jolloin muottia ei saisi otettua pois enää valamisen jälkeen.”

muovin 3D-tulostus

Kuva: Siirreltävä ja mukana kulkeva mikroskooppiskanneri. Laitteella digitoidaan mikroskooppinäytteitä, joiden pohjalta tehdään diagnooseja. 3D Formtechin tulosteita käytetään laitteen ulkopinnalla sekä sisäpuolella.

Haavisto tuumii 3D-tulostamisen yleistyvän sitä mukaa, kun ihmiset oppivat ottamaan sen osaksi osien suunnittelua. “Aika pienellä työllä saadaan selvitettyä, miten osat kannattaisi suunnitella. Osien suunnitteluun on paljon vapauksia, homma toimii pienessä ja yllättävän suuressakin mittakaavassa. 3D Formtechilta pystyy ostamaan osavalmistusta kovin laajalla skaalalla. 3D-tulostus on mainio vaihtoehto osiin, joihin se soveltuu.”

3D-tulostus ja yhteistyö 3D Formtechin kanssa jatkuu

Kiitosta Haavisto antaa myös toiminnan ja tuotannon kotimaisuudesta. “Valmistamme laitteita täällä Suomessa, ja haluamme myös mahdollisuuksien mukaan toimia suomalaisten toimijoiden kanssa. Kotimaisten toimijoiden kanssa joutuu välillä kärsimään kustannuksissa, mutta 3D Formtechilla on koko paketti kunnossa.”

3D-tulosteiden valmistamisen kustannustehokkuus on säilynyt tuotantomäärästä riippumatta. “Aluksi olimme paljon pienempi yritys, ja 3D Formtechin avulla saatiin tehtyä nopeasti tarvitsemiamme osia pienessä määrässä kustannustehokkaasti. 3D-tulostaminen on edelleen kustannustehokasta suuremmissakin tuotantomäärissä, tuhansistakin yksiköistä puhuttaessa”, Haavisto kertoo.

muovin 3D-tulostus

“Toiminta on aina ollut joustavaa ja suhteellisen ennustettavaa. Jos on tullut esiin jotain korjattavaa, asiasta on keskusteltu varsin tehokkaasti puolin ja toisin laitettu kuntoon hyvässä hengessä. 3D Formtech on skaalautuva, joustava ja lähellä. Kaikki eteen tulleet haasteet on saatu ratkaistua yhdessä”, Haavisto jatkaa.

Yhteistyön tulevaisuuden näkymät ovat valoisat. “Kyllä yhteistyömme jatkuu. Tulemme tekemään prototyyppejä, uusia tuotteita sekä osia. 3D-tulostus tulee säilymään repertuaarissa. Se on niin hyvä tapa, että muoviosia tullaan jatkossakin sillä tavalla tekemään.

Jäitkö miettimään, millaiset säästöt 3D-tulostuksen avulla yrityksesi voisi saavuttaa? Ota yhteyttä, niin jutellaan siitä lisää!