Yrittäjälle sopiva, kehityshaluinen ja periksiantamaton luonne, työn kautta saatu monipuolinen kokemus tuotekehityksestä ja muutama päätöstä kohti kannustava yhteensattuma johtivat siihen, että Toni Järvitalo perusti 3D Formtechin keväällä 2014. Rohkeasti eteenpäin menemällä yritys on 10 vuodessa päässyt pitkälle, alan suurimmaksi toimijaksi Suomessa.

Taustalla vahva osaaminen ja halu luoda jotain omaa

Ajatus oman yrityksen perustamisesta oli ollut Toni Järvitalon mielessä jo kauan, mutta päätös oli vielä jäänyt odottamaan sopivaa hetkeä. Järvitalo valmistui konetekniikan insinööriksi vuonna 2000 ja ehti sen jälkeen työskennellä toistakymmentä vuotta oman alansa työtehtävissä, ensin insinööritoimistossa ja sitten Nokialla, josta saaduilla opeilla olikin tulevan yrittäjyyden kannalta ratkaiseva merkitys.

“Toimin Nokialla mekaniikkasuunnittelijan, pääsuunnittelijan ja projektipäällikön tehtävissä vuosina 2003–2010 ja vielä sen jälkeen tein Nokian projekteja Ixonoksen kautta. Työskentely antoi hyvät edellytykset nykyiseen tekemiseen: sain paljon oppia projekteista ja niiden vetämisestä, tuotekehityksestä ja erilaisista valmistustekniikoista. Nokian aikana tehtiin jo prototyyppejä 3D-tulostamalla”, Järvitalo muistelee. 

“Nokialla sain paljon itsevarmuutta myös kansainväliseen yhteistyöhön ja huomasin, että me ihmiset olemme samanlaisia kaikkialla. Ei kansainvälisyyttä tarvitse pelätä – niin kuin ei muitakaan uusia tai haastavia tilanteita. Kaikki nämä opitut asiat olivat arvokas alkupankki yrityksen perustamiseen”, Järvitalo jatkaa. 

Kun Nokia vuonna 2010 lopetti yksiköitä, yrittäjyys tuli yhä vahvemmin Järvitalon ajatuksiin. Vuonna 2013 tuli lopulta se piste, että Nokian työt vähentyivät selvästi. Muutos laittoi puntaroimaan omaa elämää – olisiko nyt aika tehdä jotain omaa? Kun eteen sitten tuli mahdollisuus ostaa Ixonokselta laadukas 3D-tulostin, suunta alkoi hahmottua.

“Uskoin jo silloin, että 3D-tulostuksen täytyy olla muutakin kuin prototyyppien valmistamista, ja että tuo laite sopisi myös lopputuotteiden tulostamiseen. Lopulta tein päätöksen mökkisaunassa istuessani. Irtisanouduin silloisesta työstäni ja tein ostotarjouksen tuosta EOS-tulostimesta”, Järvitalo kertoo.

Keväällä 2014 syntyivät kaupat kyseisestä 3D-tulostimesta, ja 1.4.2014 alkoi virallisesti 3D Formtechin toiminta. 

“Vaati rohkeutta sanoa itsensä irti palkkatyöstä. Otin pankista lainan puolen vuoden palkkaan, konehankintaan ja vuokraan. Se oli iso riski, mutta usko onnistumiseen oli kova. Laskin, että saan liiketoiminnan pyörimään tavalla tai toisella”, Järvitalo sanoo.

Yhden miehen yrityksestä alan suurimmaksi toimijaksi Suomessa

Ensimmäiset puolitoista vuotta Järvitalo oli yrityksensä ainoa työntekijä: yhtä aikaa niin tarjouslaskija, toimitusjohtaja kuin tuotannon työntekijäkin. Se vaati kovaa työtä – ilman lomia ja joskus viikonloppunakin työskennellen – mutta ennen kaikkea stressinsietokykyä ja oikeanlaista asennetta. 

“Minussa on periksiantamattomuutta. Se voi olla jonkun mielestä ärsyttävä piirre, mutta yrittäjyydessä sitä on tarvittu”, Järvitalo naurahtaa. 

Aluksi löytyi muutamia asiakkaita aiemman verkoston kautta, mutta syyskuun 2014 Alihankinta-messut olivat ensimmäinen tärkeä käänne: ne toivat 3D Formtechin alan ihmisten tietoisuuteen ja ovat vahvistaneet yrityksen tunnettuutta vuosi vuodelta sen jälkeenkin. 

Yrityksen perustamisesta lähtien Järvitaloa ajoi eteenpäin halu kehittää rohkeasti 3D-tulostusta. 

“Olen aina ollut hyvä innovoimaan asioita, näkemään kehittymismahdollisuuksia ja löytämään ratkaisuja. Haluan saada vaikeatkin asiat onnistumaan ja kehittää uutta tekniikkaa. Kukaan 3D-tulostamisen alalla ei esimerkiksi tehnyt vielä värjäystä, kun lähdin kehittämään sitä. En ole koskaan pelännyt uusia projekteja, jotka eivät ole vielä olleet ihan selkeitä. Olen uskaltanut tarjota niitä asiakkaille, ja loppujen lopuksi ne ovat menneet hienosti maaliin. Toki riskit on aina puntaroitava järkevästi”, Järvitalo miettii. 

Tällä periaatteella yritys kasvoi, ja puolentoista vuoden kohdalla Järvitalo palkkasi yritykseen ensimmäisen työntekijän tuotannon tehtäviin. Sen jälkeen henkilöstömäärä on lisääntynyt noin kahdella joka vuosi, ja tällä hetkellä 3D Formtech työllistää jo 19 henkeä.

“Olen todella tyytyväinen päätökseeni perustaa yritys – se oli ainoa oikea ratkaisu. Kun katsoo, mistä on lähdetty liikkeelle ja millaiseksi yritys on kasvanut, olen ylpeä siitä, mitä olen saanut aikaiseksi. Se, että 3D Formtech on kasvanut 3 miljoonan liikevaihtoa tekeväksi yritykseksi ja tarjoaa työtä 20 ihmiselle, on aika iso asia. Olemme myös nousseet Suomessa arvostetuksi brändiksi”, Järvitalo toteaa. 

“Emme ole kuitenkaan tehneet tätä yksin, vaan meillä on ollut paljon yhteistyökumppaneita, jotka ovat kaiken mahdollistaneet: esimerkiksi rahoittajia, ELY-keskus, valtion tukia ja markkinoinnin ammattilaisia. Vuonna 2019 saimme MidInvest Management Oy:n mukaan pääomasijoittajaksi, mikä on tuonut toimintaamme tiettyä selkeyttä sekä mahdollisuuksia investointeihin ja kasvamiseen. Olen iloinen siitä, että nyt pystyn puntaroimaan 3D Formtechin asioita hallitustasolla yhdessä muiden ihmisten kanssa.”

3D-tulostamisen mahdollisuudet laajenevat edelleen

Vaikka 3D Formtech on jo onnistunut vakiinnuttamaan paikkansa 3D-tulostamisen kentällä Suomessa ja Euroopassa, ensimmäiset kymmenen vuotta ovat vasta alkua.

“Olemme vielä nuori yritys ja meillä on vielä paljon kehitettävää ja annettavaa. Meillä on vakuuttava konekanta ja kyky tehdä hyvin monenlaisia asioita. Teemme nyt tuotteita Suomen lisäksi yli 10 maahan ja haluamme lisätä vientiä, mutta myös kasvattaa tarjontaa Suomessa. Suomen markkinassa 3D-tulostusta käytetään vasta marginaalisesti, joten potentiaalia on vielä paljon”, Järvitalo sanoo. 

Kasvun aikaansaamiseksi Järvitalolla on jo useita ajatuksia odottamassa toteuttamistaan.

“Tulevaisuuden kasvu vaatii kehittymistä ja uusia tekniikoita, ja uskon, että 3D-tulostamisen tekniikka tulee kehittymään lähivuosien aikana paljon. Odotan esimerkiksi tekoälyn ja automaation saamista mukaan toimintaamme. Tekniikka tulee vielä mahdollistamaan yritysten lopputuotteiden 3D-tulostamisen entistä helpommin ja kustannustehokkaammin, ja se tuo meille taas uusia mahdollisuuksia kasvuun.”

Kiitos jokaiselle, joka on vuosien varrella ollut mukana 3D Formtechin matkalla!

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös…

Blogi: 3D Formtechin vuosi 2023 ja kohti juhlavuotta 2024

Metabar® Technology: Metallin 3D-tulostusmetodi mahdollistaa innovatiivisen ja tehokkaan suutinratkaisun

Asiantuntijaopas: Teollisuustason 3D-tulostus metallista – opas ostajalle

Blogi: 3D-tulostaminen: voittava strategia ja merkittävää kilpailuetua?