Vuosi 2023 lähenee loppuaan ja on aika summata yhteen, miten se on mennyt. Istuimme alas keskustelemaan 3D Formtechin toimitusjohtajan ja perustajan Toni Järvitalon kanssa. Mitä tästä vuodesta jää käteen? Miltä näyttää teollisen 3D-tulostuksen tulevaisuus? Entä miksi me 3D Formtechilla olemme erityisen innoissamme vuodesta 2024? Lue lisää!

Uudet tuotantotilat, lisää henkilöstöä ja uusia investointeja

3D Formtechilla fokus on laadukkaiden lopputuotteiden valmistuksessa ja sarjatuotannossa, ja siihen meiltä myös kapasiteettia löytyy. Kun haluaa saada laatua, ei tarvitse lähteä kauemmas Eurooppaan, vaan laadukkaita toimijoita löytyy ihan täältä Suomestakin. Pääsimme starttaamaan vuoden 2023 Jyväskylässä sijaitsevien tuotantotilojen laajennuksella, jonka myötä meillä on kaksi kertaa aiempaa isommat tilat. Miksi uudistus tehtiin?

Tuotantotilat on räätälöity käyttötarkoituksensa mukaan: muoviosien valmistukseen käytettävien tilojen lämpötila- ja kosteustasapaino on vakioitu ja metalliosien valmistukseen käytettävien tilojen lämpötilaa säädellään. Näin tuotantohallin olosuhteet pysyvät samoina vuoden jokaisena päivänä, mikä puolestaan ​​varmistaa tasaisen tuotannon laadun.

Ensiluokkaista työhyvinvointia ja -turvallisuutta: uusien tilojen suunnittelussa on huomioitu mm. ilmavirrat/ilmastointi ja tilasuunnittelu, jotta muovi- ja metallijauheen pölyn määrä voidaan minimoida. Lisäksi jauheet käsitellään eri tilassa kuin varsinainen tuotanto.

Parempi laatu ja keskeytymätön tuotanto: uudet tuotantotilat ja laitekanta mahdollistavat sen, että tuotannossa ei ole keskeytyksiä. Laatua koskevat tiukat standardit, minkä vuoksi meillä on myös kyky tuottaa sertifioituja tuotteita.

muovin 3D tulostus

Huhtikuussa 2023 järjestimme kutsuvierastilaisuuden teemalla “Teollisuustason 3D-tulostus eilen, tänään ja huomenna”, jossa lähes 50 vierasta pääsivät kuulemaan lisää 3D-tulostuksen mahdollisuuksista, näkemään ja kokemaan uudet tuotantotilat sekä verkostoitumaan.

>> Lue lisää kutsuvierastilaisuudesta ja uusista tiloista täältä!

Vuoden aikana olemme tehneet myös merkittäviä laiteinvestointeja ja voimmekin ensimmäisinä Suomessa tarjota asiakkaidemme muoviosille kemiallista kiillotusta yhtenä jälkikäsittelyvaihtoehtona. Erityisesti lopputuotteissa jälkikäsittelyllä on suuri rooli.

kemiallinen kiillotus

>> Lue lisää siitä, kuinka Xedi sai 3D-tulostuksen avulla uuden innovaation nopeasti, kustannustehokkaasti ja laadukkaasti myyntivalmiiksi!

Laiteinvestointien lisäksi tiimimme on kasvanut tänä vuonna ja viimeisimpänä meillä aloitti laatuvastaava, joka yhdessä laatujohtajamme kanssa pitää huolen siitä, että lupaamamme laatu toteutuu sisäisesti ja ulkoisesti. Olemme organisoituneet uudella tavalla, ja nykyisin meillä on niin laatuorganisaatio, myyntiorganisaatio kuin tuotanto-organisaatio, jotta voimme paitsi vastata asiakkaidemme odotuksiin, myös kasvaa entisestään. Yrityksenä olemme tehneet kasvua n. 20 % ja uusia asiakkaita on saatu paitsi kotimaasta, myös globaalisti.

Vuoden aikana olemme päässeet kouluttamaan useita suunnittelijoita ja yrityksen johtoa 3D-tulostuksen maailmaan Professional Additive Manufacturing (AM) Training – 3D-tulostuksen koulutuskokonaisuuden kautta, joka starttaa jälleen tammikuussa 2024. Lisäksi olemme yksi FAME:n eli Finnish Additive Manufacturing Ecosystemin perustajista.

3D-tulostuksen tulevaisuus näyttää valoisalta

Jos pohdit, onko 3D-tulostus vain ohimenevä vaihe tai tulossa joskus tulevaisuudessa, nyt viimeistään on aika ravistella omia ajatuksia. Teollisuustason 3D-tulostus (Additive Manufacturing) kasvaa alana globaalisti 20-30 % vuosivauhdilla ja myös Suomessa hyödynnetään teollisuustason 3D-tulostusta muovista ja metallista entistä enemmän myös lopputuotteiden valmistuksessa. Tiesitkö, että meillä 3D Formtechilla valmistuu 10 000 osaa viikoittain ja tavoitteena on miljoonan komponentin vuosivauhti vuoteen 2026 mennessä

3D-tulostus on ennen kaikkea strateginen valinta ja minimivaatimus on se, että teollisen 3D-tulostuksen tarjoamat mahdollisuudet on aidosti selvitetty. Emme tarkoita tällä sitä, että luetaan muutama artikkeli, kokeillaan yhtä tekniikkaa tai että 3D-tulostusta ollaan testattu 5 vuotta sitten. Laadullinen kehitys on ollut niin suurta, että se mitä 3D-tulostus tarjoaa tänä päivänä on eri asia kuin se, mitä se on tarjonnut muutama vuosi sitten.

Formnext 3D Formtech

Kuva: Mesago Messe Frankfurt GmbH / Mathias Kutt

Olimme tänä vuonna jo kolmatta kertaa mukana nelipäiväisessä 3D-tulostusalan johtavassa tapahtumassa Formnextissä Saksan Frankfurtissa. Maailmalla teollinen 3D-tulostus on jo edempänä kuin Suomessa ja tämän huomasi hyvin esimerkiksi keskusteluista, joita Formnextissä kävimme. Enää ei puhuta niinkään siitä mistä 3D-tulostuksessa on kyse tai mitä sillä tehdään, vaan mennään paljon syvemmälle esimerkiksi laatuun ja laadunvalvontaan, vihreään siirtymään, hiilijalanjälkeen sekä siihen, kuinka kestävää tulevaisuutta yrityksissä rakennetaan. Tämä on suunta, johon keskustelut varmasti meillä Suomessakin menevät ja siksi olemme myös aikaisemmin kirjoittaneet siitä, miksi 3D-tulostus on vihreämpi valinta.

Lähes 10 vuotta teollista 3D-tulostusta – kohti juhlavuotta

Vuosi 2024 tulee olemaan 3D Formtechille juhlavuosi, sillä täytämme 10 vuotta. Teollisen 3D-tulostuksen maailmassa 10 vuotta on pitkä aika ja siihen mahtuu paljon. Olemme saaneet toimia pioneereina ja kasvaa alan suurimmaksi toimijaksi Suomessa, kehittää alaa ja todistaa kaikkea sitä kehitystä mitä 3D-tulostuskentällä on tapahtunut. Olemme iloisia siitä, että teollisuustason 3D-tulostus ei ole enää ajatuksissa tulevaisuutta, vaan se on valmistavan teollisuuden uusi normaali. Se on yksi valmistusmenetelmä muiden joukossa. Tarkoitus ei olekaan, että 3D-tulostus korvaisi muut menetelmät tai että kaiken voisi 3D-tulostaa. 

Kilpailuetua luovat ne, jotka osaavat hyödyntää kaikkia käytössä olevia valmistusmenetelmiä ja tekniikoita parhaalla mahdollisella tavalla omille tuotteilleen. Joskus 3D-tulostus ei välttämättä sovi itse tuotteen valmistukseen, mutta sitä voidaan hyödyntää vaikkapa työkaluissa tai kuten asiakkaamme Sulzer, jolle valmistimme 3D-tulostamalla pienoismallit heidän todellisista pumpuista, jotta niitä voidaan myyntityössä esitellä konkreettisesti.

3d-tulostuksen laatu

Voisimme tiivistää tämän blogin sisällön ja odotukset tulevaan vuoteen siihen, että pidä mieli avoimena ja selvitä aidosti teollisuustason 3D-tulostuksen potentiaali yrityksellesi. 3D-tulostamalla voidaan tehdä monenlaista aina hyvin spesifeihin tarpeisiin räätälöidyistä ratkaisuista high-end- tuotteisiin kuin ihan arkisiin ja yksinkertaisiin osiin. Ei katsota enää vain sitä exceliä ja yksikköhintaa sokeasti, vaan tarkastellaan asiaa laajemmin. Mitkä ovat tuotteen elinkaarikustannukset? Entä jos tuote saadaan markkinoille huomattavasti nopeammin ja sitä kautta tuottamaan rahaa? Tai mitä, jos pienellä lisäkustannuksella valmistusvaiheessa osaan saadaan ominaisuuksia, jotka tehostavat prosessia, säästävät energiaa, ovat kevyempiä tai sisältävät sellaisia ominaisuuksia, mitä ei muuten voida tehdä?

Varmista siis, että strategiaanne on vuodelle 2024 kirjattu se, että teollisuustason 3D-tulostuksen mahdollisuudet vähintäänkin selvitetään. Siinä me 3D Formtechilla olemme enemmän kuin mielellämme apuna, joten ole matalla kynnyksellä yhteydessä.

Kiitos jokaiselle vuodesta 2023 ja kohti juhlavuotta 2024!