Saimme vuodenvaihteessa käyttöömme tuplasti aiempaa suuremmat tuotantotilat, jotka ovat ennennäkemättömät Suomessa. 3D-tulostukseen liittyy edelleen ennakkoluuloja aina pienessä konepajassa puuhastelusta kirjastossa tai kotona tehtävään 3D-tulostukseen. Kun puhutaan teollisuustason 3D-tulostuksesta, totuus on jotakin ihan muuta. Ajattelimme, että paras keino nähdä, kuulla ja kokea mitä teollisuustason 3D-tulostus tänä päivänä on, olisi kutsua asiakkaitamme meille vierailulle. Järjestimmekin huhtikuussa kutsuvierastilaisuuden lähes 50 osallistujalle ja tässä blogissa pääset mukaan kuulemaan, mistä oli kyse!

Kesämökin saunan lauteilta syntyneestä ideasta Suomen suurimmaksi 3D-tulostusalan toimijaksi ✔️

Tilaisuuden avasi toimitusjohtaja ja 3D Formtechin perustaja Toni Järvitalo, joka on saanut idean 3D Formtechistä Keuruulla sijaitsevan kesämökkinsä lauteilla lähes 10 vuotta sitten. Aiempi ura Nokialla matkapuhelinten tuotekehityksen parissa antoi jo silloin väläyksiä siitä, mitä 3D-tulostamalla olisi mahdollista tehdä. 3D-tulostukseen liittyi kuitenkin paljon käyttämätöntä potentiaalia erityisesti lopputuotteiden valmistuksen näkökulmasta.

Vuonna 2014 oli yksi tulostin, ensimmäinen asiakas ja suuri unelma. Vuosien varrella merkittävimpiä käännekohtia on ollut mm. ensimmäiset isommat tilat vuonna 2017, metallin 3D-tulostuksen aloittaminen vuonna 2018 sekä alan suurimpaan tapahtumaan Formnextiin osallistuminen vuosina 2021 ja 2022 (ja ensi syksynä olemme jälleen mukana Frankfurtissa!). Formnextiin osallistuminen avasi myös omat silmämme sille, että 3D Formtech on laadukas, ammattitaitoinen ja uskottava teollisuusalan tekijä paitsi Suomessa, myös maailmalla.

>> Käy lukemassa Keskisuomalaisen kirjoittama juttu meistä (maksumuurin takana)

3d formtech toni järvitalo

Paljon on lähes kymmenessä vuodessa tapahtunut, mutta yksi asia on ollut kaiken tekemisen keskiössä: laatu. Meille se tarkoittaa paitsi mekaanisesti, toiminnallisesti ja visuaalisesti laadukkaita muovi- ja metalliosia, myös mm. laadukkaita prosesseja, laadukasta johtamista, laadukasta jälkikäsittelyä, laatujärjestelmää ja laadukasta asiakaspalvelua. Ja tällä samalla tiellä aiomme jatkaa myös tulevaisuudessa: laatu ja asiakastyytyväisyys edellä.

Psst.. aiheeseen liittyvä opas julkaistaan lähipäivinä, pysy kuulolla!

Huippuluokan tilat ja olosuhteet takaavat huippuluokan laadun ✔️

Avajaispuheen jälkeen lähdimme kolmessa isommassa ryhmässä esittelemään vieraillemme uudistettuja tuotantotiloja. Kierros alkoi metallin 3D-tulostukseen käytettävästä tilasta, jossa käytössämme on tällä hetkellä kaksi EOSin M 290- laitteistoa. Vieraat pääsivät lähietäisyydeltä todistamaan kuinka 3D-tulostus tapahtuu, kuulemaan erilaisista materiaalivaihtoehdoista sekä kysymään vapaasti mitä tahansa aiheeseen liittyvää.

3d formtech

Metallin 3D-tulostuksessa käytämme DMLS-tekniikkaa, jossa on SLS-tekniikan tapaan kyse lasersulatuksesta. Käytännössä metallin 3D-tulostukseen tarkoitettu laitteisto sulattaa metallijauhetta laserin avulla kierros kierrokselta niin kauan, että haluttu osa on valmis. Lopuksi ylimääräinen jauhe ja tukirakenteet poistetaan, ja osat ovat valmiita jälkikäsiteltäväksi. Tiesitkö, että DMLS-tekniikalla valmistettujen metalliosien tiiveys on jopa 99,99%?

>> Katso vinkit ja ohjeet metalliosien suunnitteluun!

3d formtech metallin 3D-tulostus

Yläpuolella olevassa kuvassa näet metallin 3D-tulostukseen käytettävän tilan. Uusissa toimitiloissa on kiinnitetty erityistä huomiota mm. ilmavirtauksiin, tilan lämpötilaan sekä työturvallisuuteen, jonka myötä esimerkiksi materiaalijauheita käsitellään erillisessä tilassa.

Seuraavaksi vierailimme tilassa, jossa tulostettuja osia voidaan jälkikäsitellä ammattimaisesti. Raakatuloste ei ole valmis tuloste, vaan osa vähintäänkin puhdistetaan ja esimerkiksi kappaleista poistetaan ylimääräinen jauhe ja/tai tukirakenteet. Meillä jälkikäsittely tarkoittaa esimerkiksi värjäämistä, pinnoittamista, maalaamista, kuulapuhaltamista tai kiillotusta.

>> Lue lisää jälkikäsittelystä täällä!

3d formtech jyväskylä

Seuraavaksi kierros jatkui toiseen konesaliin, josta löytyy tällä hetkellä seitsemän muovin 3D-tulostamiseen tarkoitettua laitetta. Käytämme muovin 3D-tulostuksessa SLS-tekniikkaa (selective laser sintering) eli ns. jauhepetitekniikkaa, jossa laserilla sulatetaan muovijauhetta, jolloin suunniteltu osa tai kappale rakentuu kerros kerrokselta valmiiksi. Muovin tuotantoon käytössämme on useita EOSin teollisuustason laadukkaita 3D-tulostimia, jotka tulostavat muoviset 3D-tuotteet nopeasti, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Ne toteuttavat monimutkaisetkin mallit yksilöllisesti ja yksityiskohtaisesti. Tulostustarkkuus on äärimmäisen hyvä ja mallien pinnanlaatu on erinomainen. Näissä laajennetuissa tiloissa uutta on esimerkiksi se, että tilan lämpötila ja kosteustasapaino on vakioitu, jolloin olosuhteet pysyvät samana vuoden jokaisena päivänä. Tämä takaa asiakkaillemme entistäkin parempaa laatua.

>> Katso vinkit ja ohjeet muoviosien suunnitteluun!

muovin 3D tulostus

Huippuluokan laatu vaatii huippuluokan olosuhteet. Tuotantotilamme saivat vieraat yllättymään ja harva tiesikään ennakkoon sitä, kuinka ammattimaisissa olosuhteissa toimimme. Vaikka tarina on alkanut yhdestä koneesta (joka meillä muuten edelleen on käytössä!), mielikuvat pienestä konepajasta tai toimistohuoneen nurkassa näpertelystä joutuivat viimeistään nyt romukoppaan. Jokainen yksityiskohta on mietitty tarkkaan, jokainen prosessi on kirjattu ylös ja jokainen vaihe on jäljitettävissä.

teollisuustason 3D-tulostus EOS

Kävimme vieraiden kanssa erinomaisia keskusteluja esimerkiksi materiaaleihin sekä vastuullisuuteen liittyen. Digitaaliset varaosat herättivät kiinnostusta ja lisäksi kerroimme siitä, kuinka tällä hetkellä keskimäärin 95 % materiaalista voidaan käyttää ja vain n. 5 % menee hukkaan. Kiinnitämme huomiota materiaalien kierrätykseen ja tulevaisuudessa biopohjaiset ja biohajoavat materiaalit tulevat mahdollistamaan osien entistäkin ekologisemman tuotannon.

>> Lue lisää siitä, miksi 3D-tulostus on vihreämpi valinta!

Jälkikäsittely viimeistelee muovi- ja metalliosat ✔️

Kierroksen kolmas pysäkki oli pienimuotoinen näyttely, jossa vieraat pääsivät lähietäisyydeltä tutustumaan erilaisiin muovi- ja metalliosiin. Kävimme läpi jälkikäsittelyn monia mahdollisuuksia ja kerroimme lisää uusimmasta laitehankinnastamme. Juuri meille saapunut AMT:n kemialliseen kiillotukseen tarkoitettu POSTPRO SF100 -laitteisto vie osien suorituskyvyn uudelle tasolle. Se ei pelkästään luo viimeisteltyjä osia, vaan myös parantaa mekaanista suorituskykyä, kestävyyttä ja luo osiin mm. vesitiiviin pinnan. 3D Formtech on ensimmäinen toimija Suomessa, joka tarjoaa kyseisen laitteiston kaupalliseen käyttöön asiakkaille.

3d-tulostus jälkikäsittely

Virallisten osuuksien jälkeen vieraamme pääsivät vielä ajan kanssa verkostoitumaan muiden 3D-tulostuksesta kiinnostuneiden kanssa hyvän ruuan, juoman ja stand up- koomikko Mikko Vaismaan shown siivittämänä. Kiersimme vieraiden joukossa ja keräsimme muutamia kommentteja siitä, miten he 3D-tulostuksen mahdollisuudet näkevät. Näin he kertoivat:

“3D-tulostuksen yksi hyöty on siinä, että sen avulla nähdään vastaako osa sitä, mitä haettiin ja muutoksia voidaan tehdä ketterästi. Olemme olleet enemmän kuin tyytyväisiä yhteistyöhön 3D Formtechin kanssa! Osat ovat sellaisia kuin pitääkin, toimitus nopeaa ja asiointi helppoa – vastauksen saa yleensä tunnin sisällä. Oli vaikuttavaa päästä vierailemaan tuotantotiloissa ensimmäistä kertaa. Tässä on iso kontrasti mielikuvaan konepajasta, sillä täällä on todella siistiä ja järjestelmällistä. Hienoa nähdä 3D Formtechin kasvua!”

– Antti Viitala & Ville Kytölä, Muoviitala Oy

3d-tulostus jälkikäsittely

“3D-tulostus on meille ihan elinehto, sillä dronessa on lähes 100 komponenttia, jotka on 3D-tulostettu. Olemme olleet jo pitkään asiakkaina, mutta tämä oli ensimmäinen vierailu tiloissa. Kovin helposti en lähde 3D Formtechistä pois vaihtamaan, sillä olemme olleet todella tyytyväisiä. Meidän ei kannata tehdä muotteja, koska tuote kehittyy koko ajan. 3D-tulostus mahdollistaakin nopean tuotekehityksen ja muutokset valmistettavaan osaan. Mielestäni suurin este uudelle on historia eli se, jos ajatellaan että “aina on tehty näin” ja siksi pysytään jossakin valmistustavassa. Kannattaa avoimesti tarkastella erilaisia vaihtoehtoja, sillä 3D-tulostamalla koko tuote voisi olla ihan erilainen, kuin mitä osaa nyt edes kuvitella.”

– Juhani Mikkola, Nordic Drones

>> Lue lisää yhteistyöstämme Nordic Dronesin kanssa täältä!

teollisuustason 3D-tulostus

Mitä seuraavaksi? Tavoitteemme on saavuttaa miljoonan komponentin vuosivauhti vuoteen 2026 mennessä. Ei mikään pieni tavoite, mutta ei meillä olla ennenkään jarruteltu.

Oletko valmis selvittämään 3D-tulostuksen mahdollisuudet yrityksellesi? ✔️

Teollisuustason 3D-tulostusta hyödynnetään tänä päivänä jo alalla kuin alalla. Kun haluat viedä tuotteesi seuraavalle tasolle, kannattaa 3D-tulostuksen ja jälkikäsittelyn tarjoamat rajattomat mahdollisuudet selvittää. Me olemme siinä mielellämme apuna.

“4 syytä valmistaa laadukkaat lopputuotteet 3D-tulostamalla”- asiantuntijaoppaassa kerromme sinulle…

✔️ Mihin käyttötarkoitukseen teollisuustason 3D-tulostus sopii?
✔️ Miksi valita 3D-tulostus lopputuotteiden valmistukseen?
✔️ Mitä pintatekstuurit ovat?
✔️ Miten osia voidaan jälkikäsitellä?
✔️ Mistä lähteä liikkeelle, kun 3D-tulostus kiinnostaa?

>> Lataa maksuton opas täältä!

Voit nyt myös varata helposti maksuttoman keskusteluhetken asiantuntijoidemme kanssa. Olemme täällä sinua varten!

Varaa maksuton keskusteluaika 3D-tulostuksen asiantuntijan kanssa