Vuosi 2020 lähenee loppuaan ja poikkeuksellinen vuosi saadaan pian päätökseen. Tästä vuodesta moni muistaa maailmaa keikuttaneen koronaviruspandemian, mutta vuodesta jää onneksi käteen muutakin. Miltä näytti 3D Formtechin vuosi pähkinänkuoressa?

Teollisuustason 3D-tulostuksen edelläkävijöinä

Alkuvuodesta järjestimme maksuttoman webinaarin Etteplanin asiantuntijoiden kanssa, jossa kerroimme 3D-tulostuksen tarjoamista mahdollisuuksista sekä suunnittelijoille, insinööreille, esimie­hille ja/tai strategiselle hankintatoimelle suunnatusta koulutuskokonaisuudesta. Koronaviruspandemian vuoksi koulutuksen järjestäminen siirtyi myöhemmälle ajankohdalle, mutta tiesithän, että tarjoamme 3D-tulostuksen lisäksi myös konsultointia ja yrityksille räätälöityjä koulutuksia? Sinun ei siis tarvitse tietää etukäteen, mitä tarvitsette tai miten 3D-tulostaminen voisi parantaa juuri teidän liiketoimintaanne. Se on meidän tehtävämme ja autamme mielellämme ideoimaan ja innovoimaan uusia innovatiivisia ratkaisuja toimialalle kuin toimialalle.

3D-tulostuksessa laitteistolla on luonnollisesti iso merkitys. Siksi investoimme vuoden alussa uuteen DyeMansion -jälkikäsittelylaitteistoon, joka takaa tulosteille entistäkin paremman pinnanlaadun ja värin. Muovin 3D-tulostukseen käytämme EOS FORMIGA P 100, FORMIGA P 110 ja EOSINT P 396 -laitteita, jotka tulostavat tuotteet nopeasti, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti lasersintrausmenetelmällä. Metallin tulostukseen käytössä on puolestaan EOS M 290 -laite, jonka tuotantomenetelmä perustuu jauhemaisen metallimateriaalin sulattamiseen laserin avulla.

”Laitteiston merkitys 3D-tulostamisessa on erittäin iso, erityisesti kun puhutaan lopputuotteista. Uudella laitteistolla osista saadaan huomattavasti laadukkaampia ja pintojen tasalaatuisuus sekä värien kirkkaus ovat ehdottomasti sen parhaat puolet. Laitteistolla pystytään myös toistamaan erät samanlaisina, joka on tärkeää lopputuotteissa”, 3D Formtechin toimitusjohtaja Toni Järvitalo kertoo.

Käy lukemassa lisää käyttämistämme materiaaleista ja laitteistosta!

Rajattomia mahdollisuuksia, 100% tyytyväisyystakuu

Tänäkin vuonna teollisuustason 3D-tulostuksen tarjoamia rajattomia mahdollisuuksia on päästy hyödyntämään lukuisissa eri yrityksissä, eri aloilla. Tammikuussa kerroimme yhteistyöstämme suomalaisen lääkeyhtiön ja maailmanlaajuisesti toimivan hyvinvoinnin rakentajan Orionin kanssa. Salossa sijaitsevalla tehtaalla pakataan useita satoja eri lääkepakkauksia seitsemällä eri linjalla ja koska jokaisella tuotteella on oma pakkauskokonsa ja -tyyppinsä, pakkauslinjastoille tarvittiin tuotekohtaisia osia. Aiemmin ainoa mahdollisuus oli ollut tilata osat valmiina työkaluvalmistajilta ja laitetoimittajilta, jolloin osien toimitusaika oli jopa 2-3 kuukautta. “3D-tulostuksen hyödyt kulminoituvat meillä kustannussäästöihin, nopeisiin valmistus- ja toimitusaikoihin, toiminnan tehokkuuteen ja siihen, että se mahdollistaa asioita, joita perinteisillä valmistusmenetelmillä ei ole tarjota. Tuotannon katkoksiltakin vältytään paremmin, kun esimerkiksi laitteen rikkoutuessa varaosat voidaan tulostaa muutamassa päivässä, eikä niitä tarvitse odottaa laitetoimittajalta Saksasta. Lisäksi 3D-tulostettujen prototyyppien avulla laitteitamme voidaan testata jo ennen käyttöönottoa ja tällöin varmistumme siitä, että laite toimii myös ns. oikeiden tuotteiden kohdalla”, Orionilla kommentoitiin.

3D-tulostamisesta on ollut hyötyä myös robotiikan maailmassa. Jo vuonna 2017 alkanut yhteistyömme Robotech Oy:n kanssa on mahdollistanut merkittävät kustannussäästöt, ketterät kokeilut ja tehokkaamman tuotannon. Heidän loppuasiakkailleen 3D-tulostuksen hyödyt näyttäytyvät muun muassa nopeampina robotteina, jotka madaltavat valmistuskustannuksia ja -aikaa. Robotechin toimitusjohtaja ja perustaja Pasi Kapiainen kuvaili 3D Formtechiä loistavaksi ja luotettavaksi yhteistyökumppaniksi. Heille erityisen tärkeää 3D-tulostuksessa on nopeus, tarkkuus ja laatu, joista kaikki kolme toteutuvat 3D Formtechillä. “Meille merkitsee hyvin paljon tulosteiden toistotarkkuus, eli että osat ovat mittatarkkoja. Toinen asia on toimitusvarmuus ja -aikataulut. Nämä ovat ne syyt, minkä takia me olemme tyytyväisiä yhteistyöhön 3D Formtechin kanssa”, Kapiainen kiteyttää.

 

videodrone 3d-tulostus

Yläilmoissa lentäviä droneja valmistavalle VideoDrone Finlandille 3D-tulostus puolestaan on yritystoiminnan elinehto, sillä kaikki suunnittelu tehdään 3D-suunnitteluna. Monimutkaisten koptereiden valmistuksessa käytetään paljon pieniä osia ja suunnittelussa tulee ottaa huomioon niin sään, ympäristön kuin kansallisen sääntelynkin muodostamat reunaehdot. “Tilasimme aiemmin osia ulkomailta, mutta laatu ei ollut hyvä. Juuri laadun kautta lähdimme lähestymään yhteistyötä 3D Formtechin kanssa. Nopeus, tuotteiden laatu ja toimitusvarmuus ovat aivan eri maailmasta 3D Formtechin tapauksessa. Heidän käyttämänsä tulostustapa on edistyksellinen!”, kertoo VideoDronen perustaja ja teknologiajohtaja Juhani Mikkola.

Se, mikä tänään tuntuu mahdottomalta, voi olla totta nopeammin kuin huomaammekaan

Kesäkuussa kirjoitimme siitä, kuinka 3D-tulostus on ennen kaikkea strateginen valinta ja parhaassa tapauksessa merkittävä kilpailuetu yrityksellesi. 3D-tulostaminen voi tuoda aivan uusia ulottuvuuksia yritykselle ja siksi kannattaakin käydä läpi omaa liiketoimintaa pala palalta ja pohtia, löytyisikö sieltä jokin vaihe, jossa 3D-tulostaminen olisi aidosti hyödyllistä. Kiinnitä tässä huomiota erityisesti tuoterakenteiden rakentamiseen, prototyyppien valmistamiseen, alkutuotantoon, varaosiin ja koko tuotteen elinkaareen – olisiko siellä jokin vaihe, joka sujuisi ketterämmin, tehokkaammin ja paremmin 3D-tulostamisen avulla? Vai löytyisikö 3D-tulostamalla tapa tehdä asiat ihan uudella tavalla?

Lisäksi olemme tänä vuonna murtaneet myyttejä erityisesti siitä, etteikö 3D-tulosteet olisi kestäviä (kyllä ne ovat). Yhteistyössä Huldin kanssa olemme kuvanneet videosarjaa BreakingAM, jossa 3D-tulosteet on laitettu todelliseen testiin. Käy katsomassa tekemiämme videoita täältä ja heitä ennakkoluulot tulosteiden kestävyydestä romukoppaan viimeistään tässä vaiheessa! Lisäksi halusimme tuoda esiin 3D-tulostuksen tarjoamia mahdollisuuksia eri aloilta ympäri maailmaa. Siksi kokosimme muutamia esimerkkejä 3D-tulostaminen maailmalla -sivulle. Tiesitkö, että 3D-tulostamiseen luottavat niin Nike, Airbus, BMW kuin HYKS?

3D-tulostus

Marraskuun alussa kerroimme, että 3D Formtech on yksi uuden FAME-ekosysteemin (Finnish Additive Manufacturing Ecosystem) perustajista. Mistä on kyse? Suomen valmistavan teollisuuden johtava innovaatioalusta DIMECC Oy käynnistää 3D-tulostusta lisäävän ja alan suomalaiset toimijat kokoavan teollisen ekosysteemin. FAME-ekosysteemi (Finnish Additive Manufacturing Ecosystem) luo Vaasaan Smart Technology Hubiin kaikille avoimen 3D-tulostuksen kokeilukeskuksen, Lappeenrantaan modulaarisen 3D-tulostuskoulutuksen insinööritasosta tohtoritasolle saakka sekä nostaa Suomen maailman johtavien maiden tasolle 3D-tulostuksen hyödyntämisessä, myynnissä ja osaamisessa. FAMEssa on mukana yli 20 yritystä perustajajäseninä ja se on avoin eli mukaan pääsevät kaikenlaiset ja -kokoiset yritykset.

3D Formtechillä ollaan innoissaan FAMEsta: “3D tulostus ja koko AM (additive manufacturing) on vielä monessa mielessä suuri tuntematon monelle. Uskomme, että FAMEn kautta saadaan luotua yhteisiä pelisääntöjä koko alalle, jotta loppuasiakkaat voivat helposti vertailla eri palveluntarjoajien toimittajia. Lisäksi on tärkeää pystyä standardisoimaan sitä 3D-tulostuksen ostamista eli esimerkiksi mitä pitää ja kannattaa määritellä ja millä on oikeasti väliä sen lopputuotteen näkökulmasta.”

Yhteenveto

“Vuoteen 2020 lähdettiin meillä 3D Formtechillä suurin odotuksin ja vaikka koronaviruspandemia mylläsi maailmalla ja laittoi meilläkin suunnitelmia uusiksi, ei vaikutusta liiketoimintaan loppujen lopuksi niin paljoa tullutkaan kuin alussa pelättiin”, kertoo 3D Formtechin myyntipäällikkö Teemu Stålhammar. Muutokset pakottavat usein ajattelemaan asioita uudenlaisesta näkökulmasta ja niin on ollut myös monessa yrityksessä tänä vuonna. Epävarmassa maailmantilanteessa erilaisten osien toimitukset niin EU:sta kuin sen ulkopuoleltakin voivat viivästyä tai jopa peruuntua kokonaan, jonka vuoksi moni on havahtunut lähellä olevan tuotannon tärkeyteen ja vakauden luomiseen. 3D Formtechin Jyväskylässä sijaitsevassa tuotannossa valmistuu keskimäärin 4000 3D-tulostetta viikoittain ja toimitus saapuu asiakkaalle jopa parissa päivässä tilauksesta.

Vuotta 2021 odotetaan 3D Formtechillä innostunein tunnelmin. “Toivomme ja uskomme, että samanlainen positiivinen tekeminen jatkuu myös ensi vuonna! Tietoisuus teollisuustason 3D-tulostamisesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista, aina prototyypin kehittämisestä varaosiin ja lopputuotteisiin, lisääntyy jatkuvasti. Pikkuhiljaa aletaan ymmärtää, että 3D-tulostus on todella potentiaalinen vaihtoehto perinteisille valmistustavoille ja siksi ihan jokaisen yrityksen olisi hyvä ottaa selvää, mitä 3D-tulostus juuri heille voisi tarkoittaa. Se on monessa tapauksessa kustannustehokasta, ketterää ja tarjoaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia erilaisten tuotteiden ja niiden osien suunnitteluun ja valmistukseen. Esimerkiksi varaosien kohdalla on hyvä pohtia, kannattaako varaosia valmistaa kerralla 1000 kappaletta, kun voidaan varastoida pelkkä materiaali ja valmistaa tarvittava määrä varaosia nopeasti silloin, kun niitä tarvitaan”, kiteyttää Stålhammar.

Me 3D Formtechillä autamme mielellämme ideoimaan sitä, mitä teollisuustason 3D-tulostus voisi juuri teille tarjota. Kiitos kaikille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneillemme vuodesta 2020, hyvää joulua ja onnea vuodelle 2021!

3d formtech joulu1

Onko vuosi 2021 teille uudistumisen vuosi? Me autamme mielellämme siinä!